Primeur: ook Oostenrijkers drinken nu eigen trappist

16 octobre 2012

Van Destandaard.be

Bruine Gregorius en blonde Benno komen uit abdij in Engelszell

Bierliefhebbers zijn een trappistbrouwerij rijker. De Internationale Vereniging Trappist erkende gisteren het bier van de abdij van Engelszell in Oostenrijk officieel als trappist. ‘Hun bruine Gregorius is een zacht biertje dat zeker naast onze Trappisten mag staan’, zegt bierproever Jan Rumes.

Het is een mooie quizvraag. Hoeveel abdijen mogen zich een échte trappistbrouwerij noemen? Wel, vergis u niet, tot gisteren waren dat er zeven, vanaf vandaag zijn dat er acht. In juni brachten de Oostenrijkse kloosterlingen de bruine Gregorius op de markt, in september volgde de blonde Benno . Die bieren van de abdij van Engelszell, in het noorden van Oostenrijk, mogen nu officieel het label ‘trappistenbier’ dragen.

Streng gereglementeerd

Jan Rumes, voorzitter van bierconsumentenorganisatie Zythos, proefde het bruine abdijbier vorige maand. ‘Het is een lekker bier, een beetje fruitig, met een zacht karakter en een niet zo sterke afdronk. Het is kwalitatief zeker in orde en mag naast onze bieren staan. Ik proefde ook de Rochefort-gist, denk ik. Het zou me niet verwonderen mochten de Oostenrijkse burgers van hen hulp gekregen hebben.’

De regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) om de naam ‘Trappist’ te mogen dragen – en het bijhorende logo – zijn eenduidig: het bier moet binnen de muren van de kloosterbrouwerij of in de onmiddellijke nabijheid worden gebrouwen, door de monniken zelf of onder hun toezicht, en de opbrengsten moeten worden gebruik voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft, gaat naar liefdadigheidswerk. De brouwers van Engelszell hopen met het geld van de verkoop van hun bier de restauratie van hun klooster en de abdijkerk te kunnen financieren. Lees meer…