De jeugd is een kunst.

Sinds de geboorte van Le Quai, in de zomer van 2020, in verschillende zalen, is het hetzelfde gevoel: dat van jezelf overgeven in mooie handen, het kostuum aantrekken van een extatisch slachtoffer. Je weet waar je bent, of toch bijna.

De straat is altijd poëtisch, de oude kasseien omzoomd met prachtige honingsprinkhanen, die de geur van een zachte stadswandeling herontdekken. Als een theater. En dan is er dit prachtige huis, met zijn waardige charme. Het was hier, binnen deze muren, dat Maxence Bourhala, Charles-Maxime Legrand en Nina Vray, in een passende terugkeer naar hun roots, ervoor kozen om hun wapens en bagage neer te leggen in het hart van hun thuisland, nog geen twee jaar geleden. De wapens: hun messen en zwepen, hun pannen en borden. De bagage: hun levens, hun wegen, hun scholen; tussen Yves Mattagne's Sea Grill, de Frères Thomaes' Château du Mylord, Thierry Theys' Nuance en Gré du Vent, voor hen en in willekeurige volgorde. Deze jonge handen hebben kennis, enthousiasme en zin. Een verlangen naar lekker eten, een verlangen om lekker eten te geven. En dat virtuoze tintje.

Eenmaal binnen is het decor als een zoektocht, het draagt een handtekening. Het is heerlijk geruststellend om te weten dat je je in een hol van goede smaak bevindt, in welke vorm dan ook. Er is ook een prachtige centrale bar, rustgevende kleuren, goed gekozen meubilair en mooie verlichting. Dit alles zorgt voor een levendige, fijne sfeer. Feit blijft echter dat de echte reden om de deur van dit fijne etablissement open te duwen het eten is.

Jeugd is een kunst. Oscar Wilde had gelijk. Niets is meer waar voor onze drie medeplichtigen. De keuken is meer dan opgewassen tegen zijn taak en het team groeit in aanzien met een jeugdige geest en oog voor uitmuntendheid.

We hebben al een paar keer in de menu's van Quai N°4 gedoken. Zoveel mooie wandelingen, zoveel mooie reizen, als aan de hand genomen in de vluchten van de jonge brigade. Teder en gul, trouw aan een geest van eenvoud en smaak, de gerechten zijn een genot, het resultaat van nauwkeurig werk met zorgvuldig geselecteerde producten. Bij elk bezoek zie je een verlicht gevoel voor compositie, aandacht voor texturen en een echt oog voor sappen en sauzen. Hier en nu kunnen we nog steeds de mooie fantasievluchten proeven van Zwaardvis, selderij en limoen, Zeeduivel, tomaat, aubergine en parmezaan, Rivierkreeft, kool, sinaasappel en waterkers of Kalfszwezerik, langoustine, rijstpilaf en sucrine.

Er is geen geforceerde landing in deze menu's, de gratie laat zich gelden en draagt het geheel, niet in het minst dankzij de desserts van Charles-Maxime: luchtig, smakelijk, fijn en inventief. Het bewijs is te vinden in de vorm van de perzik, champagne en basilicum of deze versie van de Pavlova, nectarine en rode bes.

In de eetzaal is er ook, en vooral, een zeer attente en nauwkeurige bediening.

De weg die voor ons ligt beloofde mooi te worden, en dat is hij ook. En nu met een ster.

LD