Er zijn van die vrouwen, nederig en genereus. We kennen ze allemaal. Ver weg van het zoeken naar sensatie, doen ze beter, ze creëren ze.

Dat is wat ik leuk vind aan Céline: geen verrassingen, gewoon de smaak van vrijheid. En de smaak... van de smaak. Als alle lichten in Mons zouden worden uitgedaan, zou deze vlam altijd blijven branden. Dat is het beeld dat ik me wil voorstellen van Céline en haar tafel. Die van dit mooie huis, in het hart van Mons, op drie meter van de Grote Markt. Als de ruimte beperkt is, herbergt het een groot hart, dat van Céline Moustier. Uniek, de keuken, normaal verborgen achter de schermen, wordt hier aan de voorkant getoond, naar beneden vallend en bijna de straatstenen omarmend.

De zaak herbergt verschillende mooie sferen. De keuken in de eerste kamer, dan de eetkamer; badend in lichte houtsoorten, helder verlicht en bekroond met een majestueuze kroonluchter. Verderop, het kleine terras, een van de mooiste stedelijke schuilplaatsen naar onze mening. Céline heeft de geest van vroeger weten te behouden en te beschermen, zonder haar herinnering te verraden, door haar eigen smaak en mooie ziel eraan toe te voegen. De alchemie werkt nog steeds.

In de keuken, voor haar fornuis, werkt Céline met hart en ziel, en signeert ze schone borden boordevol smaak, in een chique bistroversie. Haar voorstellen zijn zowel verzorgd als lekker, ze vindt haar inspiratie in de seizoenen, de versheid van de producten en beschouwt het terroir als een essentiële speelkameraad.

Als voorbeeld noemen we de Kroketten van gerookte Haddock, zure room, haringeieren, de Gebakken Coquilles, pompoen, hazelnoten, de Gebakken Langoustines, zachte venkel, lichte cognacbisque om de maaltijd te beginnen. De Cannelloni van stoofvlees, knolselderij, pompoen, de Rode poon geroosterd op de huid, zachte witlof, krachtige vleesjus, de Gevulde Inktvis, chorizo, pittige tomatensaus en Van kalf van kop tot staart: Lende, tong, blanquette, zwezerik, zandwortelen, prei om te blijven. En een plateau met verfijnde Belgische kazen van grote adel en de Macaron gevuld met speculoosmousse, citrusvruchten, chartreuse of de Pagnon, koffiemousse, chicorei-ijs om het af te maken.

Dezelfde mooie lijn wordt gevonden in het drankenmenu: slimme wijnen, grote flessen, zorgvuldig geselecteerde bieren en mooie bubbels spelen prachtig samen met het bord.

Geen tromgeroffel hier, geen onnodig vertoon, alleen een mooi adres van deze tijd, in een delicate setting, doordrenkt van een timide en oprechte menselijkheid.

Alle plaatsen hebben een geschiedenis, sommige verhalen hebben verschillende schrijfwijzen, onuitwisbare merken. Het leven na het leven.

LD