Een prachtig familieverhaal

Het verhaal van een huis, een hoek van de straat, geboren en opgebouwd uit levens. De levens van deze moeders en hun dochters, deze levens van vaders en hun zonen, van generatie op generatie, pagina's geschreven door de familie Bellomo. Eerst een bistro, een centrale ontmoetingsplek in het dorp Strépy, onderging de oorspronkelijke Metro zijn transformatie om in de loop der tijd een restaurant te worden, en een paar jaar geleden overgenomen door Giuseppe en Rita, de kinderen die het hebben gebracht tot een van de mooie eettafels in de regio van vandaag.

Het verdient lof, deze locatie, zo verleidelijk onder leiding van dit jonge gepassioneerde stel, en de bescheidenheid maakt hier al snel plaats voor het mooie streven om smaak en kwaliteit te bieden.

De laatste tijd hebben we de opkomst van zowel het decor als de keuken van Rita gezien, beleefd en begroet. Rita Canaris, een getalenteerde autodidact en een eerlijke vrouw, heeft het prachtige erfgoed van de Italiaanse keuken van haar grootmoeder geërfd; van haar voorouder, dagelijks bijgestaan door de kostbare hulp van haar moeder, heeft ze de basisbehoeften behouden en vooral het hart en de emotie. Ze bewandelt een culinaire weg in een rechte lijn tussen trouw aan het moederland en haar eigen drang om haar eigen paden te verkennen, de jonge chef-kok geeft niets toe als het gaat om kwaliteit. Ze vindt het leuk om de gast mee te nemen op duidelijke en soms minder gebaande paden door haar creativiteit te laten spreken en gerechten voor te stellen die op briljante wijze de diepgaande aard van een land vertellen door te focussen op essentiële smaken. Als voorbeeld noemen we de Zwaardvis in 2 gangen, zeewier, kappertjes, yuzu, knolselderij, de Spaghetti, inktvis, broodsaus, colatura di alici en de Eend, filet en langzaam gegaarde dij, butternutpompoen, gerookte provola.

Het goede komt ook van de flessen van Giuseppe, die nu zijn eigen gin maakt, en van een wijnkaart, met een korte en voortdurend evoluerende selectie, die de diversiteit van Italiaanse terroirs nauwkeurig weerspiegelt.

Een laatste tip, verlaat deze tafel niet zonder te hebben geproefd en bezweken aan de desserts, zoals de 'Peren', Bellomo Gin, amandelen, gember, of de Vergnano-koffie, citroenen, hazelnoten, mascarpone.

LD