Dat moment waarop het landschap kantelt, wanneer het bos zich opent.

La Barrière de Transinne is een kardinale plek. Van deze regio, van onze Ardennen, van ons land. In deze open plek, zowel veroverend als rustig, huizen talloze belangrijke gevoelens; ook een soort van doordringende onrust, een uniek theater, een van die plekken die legendes creëren.

Wat is er rustiger en geruststellender dan deze lange gangpaden van hout, wat is er wilder dan dit decor. Als de aardse dimensie zich wapent met een volledig, krachtig karakter, bewoond als het maar kan; het hart is daarom niet van steen, want als het een gastvrij land is, dan is het hier wel.

Het contrast is opvallend tussen het temperament van deze natuur en de diepe ziel van de grote en mooie herberg die de Barrière de Transinne vandaag is.

Geboren in 1856, maakt deze kruising van wegen die het bos doorkruist tot een prachtige bosrand. Eerst eigendom van boeren, werd het in 1900 een pension, gedurende vier generaties gerund door de familie Jacquet-Dubois, en het groeide op van kinderen tot kleinkinderen om het een gerenommeerd adres te maken.

Vandaag leiden Romuald Blyweert en Céline Doumont dit mooie huis. Jonge, gepassioneerde en ervaren professionals, en door hun wil en hun ervaring in mooie Waalse huizen, in een omgeving waar de tafels ademen, bieden ze een schone gastronomie aan, in harmonie met de natuur en haar tijd: Perfect ei, smeltende knolselderij, wortels, spruitjes, halfgekookte zalm, tomaten, uien, peterselie, radijs-pickle, varkenspoten kroket, courgettespaghetti, paprika's, knoflook om mee te beginnen. De smakelijke en royale gerechten onthullen de belofte van Romuald en Céline: Vis van de dag, venkel, tomaat, olijven, Geroosterde kwartel en zijn foie gras, zoete aardappel, rode kool, broccoli, artisjok, Zeetong, tuin garnituur, Kalfszwezerik, seizoensgroenten, aardappelcrème, sherry om verder te gaan. Meringue, citroen, bosbes, Kaaspanna cotta, champignons, aubergines, suikerboon, bloemkool of Braam rond de perzik om te eindigen.

Een service geleid met meesterschap door de uitstekende Frédéric D'Orchimont, een attente, zeer elegante en van nobele afkomst maître d'hôtel. De man weet zowel de rol van geleerde koorddanser te spelen, terug te keren naar zijn basis en het prachtige karakter van de plek te vertellen. Het is zeldzaam en kostbaar.

Een mooi huis om te ontdekken, te proeven en te verblijven. En je onderdompelen in haar seizoenen: soms gevuld met frisse nevels, pittige vorst, zachte warmte of milde hitte. En je laten leven.

LD