Dat moment waarop het landschap kantelt, wanneer het bos opengaat.

La Barrière de Transinne is een kardinale plek. Van zijn regio, van onze Ardennen, van ons land. In deze open plek, tegelijk overwinnend en slapend, is een overvloed aan intense gevoelens; ook een soort doffe tumult, een uniek theater, van degenen die legendes creëren.

Wat is er rustiger en geruststellender dan deze lange rijen bomen, wat is er wilder dan dit decor. Als de aardse dimensie wordt versterkt door een volledig, krachtig karakter, mogelijk bezield; het hart is niet van steen, want als er een gastvrij land is, is het hier.

Het contrast wordt duidelijk tussen het temperament van deze natuur en de diepe ziel van de grote en mooie herberg die La Barrière de Transinne vandaag is.

Geboren in 1856, maakt van deze kruising van wegen die door het bos snijden een sublieme rand. Eerst eigendom van boeren, werd het in 1900 een familiepension, vier generaties lang geleid door de familie Jacquet-Dubois, de plek bloeide van kinderen tot kleinkinderen en maakte er een gerenommeerd adres van.

Vandaag de dag leiden Romuald Blyweert en Céline Doumont dit prachtige huis. Jonge, gepassioneerde en bevestigde professionals, en door hun toewijding en ervaringen in mooie Waalse huizen, in een decor waar de tafels ademen, bieden ze een duidelijke gastronomie, in lijn met de natuur en zijn tijd: Verse aardappelen, tijm, zuring, gele bieten, Variatie van witte asperges, mousseline, dooier geconfijt met dille, Lamsfilet, groene asperges, daslook, rapen, Citroen-basilicum taartje, Krokant van feta, taggiasche olijven, Granny Smith appel, Peer gepocheerd met kardemom, gezouten boter karamel, perensorbet.

Een service geleid door de uitstekende Frédéric Dorchimont, alerte maître d'hôtel, van grote klasse en nobele afkomst. De man weet zowel als geleerde evenwichtskunstenaar te spelen, terug te keren naar zijn basis en de mooie natuur van de plek te vertellen. Het is zeldzaam, en kostbaar.

Een prachtig huis om te ontdekken, proeven en te logeren. En zich onder te dompelen in zijn seizoenen: soms vol met frisse nevels, krachtige vorst, zachte warmte of milde hitte. En laat het leven gebeuren.

LD