Fico
Grazie Signora
In Italië is familie heilig. De familie Bruno vormt hierop geen uitzondering. Sterker nog, ze slagen erin om deze deugd elke dag aan hun tafel te vertalen, bij elke service.
Met Senzanome stevig verankerd aan de top van de gastronomie in ons land, dragen Nadia en Giovanni Bruno al jaren trots de kleuren van Italië. Hun sterrenrestaurant, gevestigd op de Zavel, heeft een vaste plek veroverd. Een paar jaar geleden besloten ze wat meer speelsheid en evenveel Italië te brengen door Fico te openen. Na jarenlang samen met haar broer te hebben gewerkt, wilde Nadia haar eigen pad bewandelen. Deze weg leidde haar vanzelf naar de wortels van de Italiaanse cultuur, met haar eigen osteria.
Een osteria die meer is dan zomaar een bijgebouw, die teruggrijpt naar de ziel van de typisch Italiaanse gedeelde tafels waar Nadia Bruno de prachtige klassiekers van de Siciliaanse keuken van haar moeder Graziella herinterpreteert en meesterlijk bereidt.
Er is dat beetje extra bij Fico, dat beetje ziel. Misschien is het de tedere zorgzaamheid die zo typisch is voor de nonnas, en die Nadia Bruno aan elk van ons, haar gasten, biedt? Ze neemt ons bij de hand en leidt ons naar smaakvolle, geïnspireerde gerechten, gecreëerd door de uitstekende Arthur Sabbe, een jonge chef die de boodschap van de familie Bruno goed heeft begrepen. Onder het zorgzame, strenge oog van Nadia groeide hij uit tot een chef die de diepste identiteit van Fico waarborgt en nu gerechten presenteert met stijl, emotie en echte diepgang: Polpo frito (gebakken octopus, salade en citroencrème), al snel een absolute hit geworden, de Saltato di cozze n'duja, de Parmigiana, de Busiaté salsiccia rochiea, Pasta al Ràgu di carne, de Parcheni alla Marinara en de Chocolademousse van Modica, hazelnoten uit Piemonte en gezouten karamel.
De wijnen stralen ook. De wijnreis door de Italiaanse laars is indrukwekkend en de attente service draagt perfect bij aan de ziel van het huis.
Deze culinaire oprechtheid wordt ook prachtig weerspiegeld in een verfijnd interieur, waarin de verfijnde stijl van de familie Bruno voelbaar is. Het hout, het keramiek, de subtiele decoratieve accenten, de zachte kleuren en het eigentijdse meubilair nodigen uit tot een perfect moment. En het is deze harmonie die ervoor zorgt dat we van een tafel houden, dat we van deze tafel houden.
LD