In Italië is familie een heilige aangelegenheid. De familie Bruno is geen uitzondering op de regel. Beter nog, ze slagen erin deze deugd te vertalen naar hun tafel, elke dag, bij elke dienst.

Met de Senzanome verankerd aan de top van de gastronomie van ons land, voeren Nadia en Giovanni Bruno al lange tijd de vlag. Nu hun sterrenrestaurant op de Zavel goed gevestigd is, wilden ze iets meer fantasie en evenveel Italië bieden door de Fico te openen, wat vijg betekent in het Italiaans. Nadia, die zoveel jaar aan de zijde van haar broer heeft gestaan, wilde ook haar eigen weg gaan en deze weg leidde haar als vanzelf naar de wortels van de Italiaanse cultuur met haar osteria.

Een osteria beter dan een eenvoudige dependance, om terug te keren naar de ziel van deze typisch Italiaanse sharing tables waar Nadia Bruno de oude klassiekers van de Siciliaanse keuken van haar moeder Graziella herinterpreteert en behandelt.

Er is dat beetje extra bij Fico, die extra ziel. Misschien is het die tedere vriendelijkheid die typisch is voor nonnas en die Nadia Bruno aanbiedt aan ieder van ons, haar gasten? Zij neemt ons bij de hand en leidt ons naar smakelijke en geïnspireerde gerechten, geschreven door de uitstekende Arthur Sabbe, gerechten die allure, gevoel en diepgang hebben: Gebakken octopus, salade en citroencrème (al snel een absolute hit), Trofie met inktvis, Carciofi alla giudia, Orechiette salsicia, cime di rape, Verse fettuccine met zwarte truffel of Modica chocolademousse, hazelnoten uit Piemonte, gezouten karamel.

De wijnen glimlachen ook goed. De wijnreis in de kofferbak ziet er goed uit en draagt meer dan goed bij aan de mooie ziel van het huis.

Deze culinaire oprechtheid komt ook prachtig tot uiting in het designinterieur, waar de verfijnde toets van Bruno voelbaar is. Het hout, het keramiek, de subtiele decoratieve accenten, de zachte kleuren en het eigentijdse meubilair nodigen u uit voor een perfect moment.

En het is deze harmonie die maakt dat we van een tafel houden, dat we van deze tafel houden.

LD