Bravo voor Pierre Massin. Petje af voor zijn lef. Durven te ondernemen, durven de lijnen te verleggen, door te ontsnappen aan de routine van een plaats waar het kunstje al enige tijd was gedaan. En de moed hebben om elders te gaan kijken of hij daar is. Om vrij te zijn. Want dat is waar we het over hebben. 

Op vijf minuten van het centrum van Gembloux hebben Pierre Massin en zijn team een nieuwe plek gevonden om te ademen, een nieuw pad. 

Pierre is binnen zijn nieuwe muren. Muren ontworpen in een meesterlijk hedendaags gebouw, dat de natuur en de ruimte omarmt. Een lichtgevend decor voor de eetzaal van het restaurant, die een radicale en rustige sfeer durft te hebben; overzichtelijk, met de houttinten van het raamwerk, de gladde brutaliteit van het beton en de zachtheid van de hoge stoffen gordijnen. 

Hoe de golven van een nieuwe ruimte waar te nemen en de altruïstische keuken van de nieuwe Chai Gourmand te benaderen?

Het bord heeft zijn structuur niet aangetast, het nieuwe decor heeft de culinaire aanpak niet verstoord, men voelt de Man gelukkig en de Chef op zijn gemak; hij verstoort de dingen niet, hij verfijnt ze, hij verbetert ze, hij bevestigt ze. 

Geconfronteerd met zijn medaillon van zeeduivel, geserveerd met een velouté van tuinbonen, venkel, mosselen en pancetta, is men in eerste instantie verbijsterd. Het plot ontrafelt zich pas in de mond, de smaakpapillen nemen de interpretatie over. Het bewijs binnen een gerecht dat eenvoudig wordt genoemd en een uitzonderlijk product dat wordt vergroot door relevante aanvullingen. Hap na hap wordt het bestaan onthuld van een biotoop die opnieuw is samengesteld uit de keukens van een achterland ver van de zee. Wat voor dit voorgerecht geldt, geldt ook voor de rest van de aangeboden gerechten. Dit is een keuken van integriteit, milieu (met een knipoog naar de slakken van het nabijgelegen Ourchet) - met een tonisch accent op het mentale. 

Een keuken die aangenaam wordt opgediend door een jong team dat een service biedt vol onbevangen vriendelijkheid, oprechte welwillendheid en zonder nutteloze omgangsvormen.  

De kelder, waar sommelier Laurent Lebrun de creaties van de chef zo goed mogelijk begeleidt met zijn omwegen, is coherent, vrolijk, voortdurend in ontwikkeling en met de tijd mee.