Bagù
Vanaf het prille begin van zijn tweejarige bestaan heeft Bagù de krachttoer volbracht om ons het gevoel te geven dat het er altijd al is geweest. Net als een muziekstuk dat een klassieker wordt nog voordat het op de radio wordt gespeeld. Waarschijnlijk is dat te danken aan een groot gevoel voor precisie.
Eerst en vooral de nauwkeurigheid van het kader. Een lichte en warme inrichting, met zorgvuldig gekozen meubels; hier een houten werkruimte, daar steen en een open keuken die uitkijkt op de eetzaal. Het ultieme middel tegen sombere dagen en een gedeprimeerde stemming. Vervolgens de precisie en eerlijkheid van de aanpak, die van Steven Mirelli en Sophie Dubois, die hun Bagù volledig in het teken van goede smaak hebben geplaatst. Hun komst naar Thuin is alleen maar te zien als een sterke wil om dichter bij hun roots te komen.
Ook de precisie van de producten, zorgvuldig geselecteerd uit de beste terroirs, zowel vloeibaar als vast. Vandaag op het menu: Geroosterde mergpijp; Cecina de buey de Leon en Paletta van Berkshire-varken om te delen. Als voorgerechten: Ei met witte asperges uit Jurbise en Cecina; Inktvis met peterselie, cocos de Paimpol en puntarelle alla romana; Artisjok op Joodse wijze met bloemkool en bottarga; en Baigorry forel in gravlax met dikke room, doperwten en daslook. Bij de hoofdgerechten: De vangst van de dag met agretti en beurre blanc-saus met n’duja; Zwarte kip uit Bourgogne met vin jaune, morieljes en witte asperges; en het tegenfilet van “Berugi” rundvlees met chimichurri-saus. En om de maaltijd af te sluiten: Pure chocolade met hazelnoten en Amarena-kersen; en Siciliaanse sinaasappel met saffraanroom en sorbet.
Deze gerechten worden met precisie en gulheid geserveerd, als ware balsem voor de ziel, die valse bistronomische noten voorkomt.
Steven Mirelli, een chef met een scherp instinct en spontane gulheid, heeft ervoor gekozen zijn horizon te verbreden met nieuwe producten. Toch vergeet hij zijn Italiaanse roots niet, want hier en daar strooit hij zijn borden met kleine transalpiene parels, terwijl subtiele wijnharmonieën de ervaring verrijken.
En als perfecte aanvulling op dit alles is er de ontvangst van Sophie. Discreet en doeltreffend vervult zij haar rol met ingetogen elegantie, zoals die zeldzame deugden die je niet hoort, maar wel voelt.
Dit adres groeit en verfijnt zich steeds meer. De opmars is duidelijk en voelt als een vanzelfsprekendheid.
LD