Le Bagù, met slechts een jaar bestaan, slaagt er meteen in om het gevoel te geven alsof het er altijd al geweest is. Een beetje als een muziekstuk dat al een standaard is geworden voordat het ooit op de radio te horen is geweest. Dit is waarschijnlijk te danken aan een grote juistheid.

Eerst en vooral, juistheid van de omgeving. Een lichte setting, gekleed in warme of kleurrijke tinten, zorgvuldig uitgekozen meubilair; hier een keuken met hout, daar met steen en een open keuken. Dit is absoluut het tegengif voor sombere dagen en een slecht humeur. En dan juistheid en eerlijkheid van de aanpak, die van Steven Mirelli en Sophie Dubois, die hun Bagù hebben geplaatst onder het teken van goede smaak. Hun aankomst in Thuin moet worden gezien als de vastberaden wil om dichter bij hun wortels te komen.

Juistheid van de producten ook, afkomstig van de meest nobele terroirs, of ze nu vloeibaar of vast zijn. Vandaag, geroosterd mergbeen, Sint-Jakobsschelpen, saffraan, avruga en bergamot, garnalenkroket, bisque en piemontese salsa verde, kalfsvlees, textuur van pompoen en kastanjes, duif, wortelen, knolselderij, cantharellen en zwarte Belgische truffel, en tiramisu met peren en chocolade om de maaltijd af te sluiten. Goed gezien!

Deze goede producten worden met gulzigheid en precisie geserveerd als echte zielverzorgers, waardoor er geen valse noten zijn in de bistroculinaire ervaring. Steven Mirelli, een getalenteerde kok, heeft ervoor gekozen om zijn horizon te verbreden met andere producten, maar vergeet zijn Italiaanse roots niet en accentueert zijn borden hier en daar met kleine Italiaanse juweeltjes.

Mooie vloeibare harmonieën verrijken de ervaring, zoals met de Arboussas van het Coston-domein, een mooie grenache syrah - waarvan het perceel naast de legendarische Grange des Pères ligt, de Viñitago Vijariego, een witte wijn van de Canarische Eilanden, die is geboren uit inheemse druivensoorten, of met deze Nemesis Flor, een oranjewijn gemaakt in Piemonte en ontwikkeld als een oxidatieve Jura-wijn.

In overeenstemming hiermee, willen we ook Sophie's gastvrijheid benadrukken. Discreet en efficiënt, ze vervult haar rol met ingetogenheid, zoals die kostbare gratie die men niet hoort, maar wel voelt.