De Bagù, zo recent als hij is, slaagt er onmiddellijk in de indruk te wekken dat hij altijd heeft bestaan. Een beetje zoals een muziekstuk dat een standaard is geworden nog voor het op de radio wordt gespeeld. Dit is ongetwijfeld te danken aan een grote nauwkeurigheid. Allereerst is de setting goed. Een heldere inrichting, gekleed in warme of kleurrijke kleuren, goed gekozen meubilair; hier een pantry met houten panelen, hier steen en een keuken die open is naar de kamer. Met andere woorden, de absolute remedie voor de blues en droevige dagen. Dan is er de eerlijkheid en oprechtheid van de aanpak van Steven Mirelli en Sophie Dubois die, hoewel ze hun Villa Castelli hebben verlaten toen ze de plaats overnamen, hun Bagù in het teken van de goede smaak hebben geplaatst. Hun komst naar Thuin kan alleen maar gezien worden als een vurig verlangen om dichter bij hun land te komen.

De nauwkeurigheid van de producten, afkomstig van de edelste terroirs, of ze nu vloeibaar of vast zijn. In grote hoeveelheden, vandaag, tartaar van Holstein rundvlees, kaviaar, gekonfijte eidooier, coquilles, aardappel espuma, passievrucht, lardo di Colonnata als voorgerechten, varkensvlees, vleessap, Marsala wijn, wilde witlof, polenta, kabeljauw, pastinaak, prei, rode biet, zwarte knoflook of citrus Panna cotta als afsluiting. Een goed idee! Deze goede producten worden met gretigheid en precisie gegeven, als echte smeermiddelen voor de ziel, die valse bistronomische noten voorkomen. Steven Mirelli, een chef met een fijn instinct, heeft ervoor gekozen zijn horizon te openen voor andere producten. Hij is zijn Italiaanse afkomst echter niet vergeten, en doorspekt zijn gerechten hier en daar met kleine transalpiene hapjes.

Mooie vloeibare harmonieën verrijken de ervaring, zoals de Arboussas van het landgoed Coston, een prachtige Grenache Syrah - waarvan het perceel dicht bij de mythische Grange des Pères ligt, de Viñitago Vijariego, een witte wijn van de Canarische Eilanden, goed geboren uit autochtone druivenrassen, of de Nemesis Flor, een sinaasappelwijn uit Piemonte, en uitgewerkt als een oxiderende wijn uit de Jura.

In overeenstemming met dit alles wijzen wij op de ontvangst van Sophie. Discreet en efficiënt speelt ze haar rol met nuchterheid, zoals die kostbare taken die je niet hoort, maar wel voelt.

Een prachtig adres waar we het nog over zullen hebben.