De Bagù, met zijn 18 kleine maanden bestaan, slaagde er meteen in om ons het gevoel te geven alsof het er altijd al was geweest. Een beetje zoals een muziekstuk dat een standaard is geworden nog voordat het op de radio wordt gespeeld. Dit komt ongetwijfeld door een grote juistheid die hiervoor verantwoordelijk is.

Ten eerste, de juistheid van het decor. Een lichte inrichting, gekleed in warme of bonte kleuren, zorgvuldig gekozen meubels; hier een keuken ingericht met hout, daar met steen, en een open keuken naar de eetzaal. Dit is absoluut het antwoord op blues en sombere dagen. Juistheid en eerlijkheid van de aanpak daarna, die van Steven Mirelli en Sophie Dubois die hun Bagù onder het teken van goede smaak hebben geplaatst. Hun komst naar Thuin moet worden gezien als een vastberadenheid om dichter bij hun roots te komen.

Ook juistheid van de producten, afkomstig van de meest nobele terroirs, zowel vloeibaar als vast. Vandaag bijvoorbeeld, geroosterd mergbeen, Iberische varkenskroketten, geroosterde kreeft met gele wijnboter, een stoofpotje van kleine grijze garnalen uit Warnant, varkensbuik, peterselie-emulsie, kalfsvlees met whiskeycrème, zoete uiensap, koffie, koolvis, Comté, schelpdierensap, bloemkoolcrème en tiramisu en een krokant dessert met bergamot, matcha-thee en yuzu om de maaltijd af te sluiten. Goed gezien!

Deze goede producten worden met gulzigheid en precisie gepresenteerd als ware smeermiddelen voor de ziel, waardoor de bistro-noot nooit vals klinkt.

Steven Mirelli, een kok met een goed instinct en spontane gulheid, heeft ervoor gekozen om zijn horizon te verbreden naar andere producten. Hij vergeet echter zijn Italiaanse afkomst niet door hier en daar zijn gerechten te verrijken met kleine Italiaanse pareltjes en mooie vloeibare harmonieën.

In harmonie daarmee is het ontvangst van Sophie. Bescheiden en efficiënt speelt ze haar rol met ingetogenheid, als die kostbare gratie die men niet hoort, maar wel voelt.

Dit adres maakt zichzelf steeds meer duidelijk en verfijnt zich, de stijgende lijn is leesbaar, als een vanzelfsprekendheid.

LD