Een van de mooiste brasserie in België.

Op het eerste gezicht zet de gevel de toon voor de reis. Sinds 1946 is het een merk waarvan de geest resoneert met de diepe wortels van de stad; beter nog, het maakt er zelf deel van uit. En het is niet moeilijk om je een niet zo ver verleden voor te stellen, toen deze plek een echt station was in het hart van Bastogne, waar golven reizigers werden gelost. Maar niets van dat alles.

Binnen is het decor als een terminus, het dient de sfeer van de spoorwegwereld, de Orient Express-versie: houtfineer, emailplaten, perronfoto´s, diverse toespelingen op de wereld van de spoorwegen en, het toppunt van decorum, de twee voorste wagons. Dit alles geeft de plaats een extra vleugje ziel, in tegenstelling tot de toeristische attracties in het hart van deze hoge plek in onze Ardennen.

Ontworpen rond de wereld van het "spoor", een term die kan worden vergeleken met de familie Bertholet, die al meer dan 75 jaar het spoor beschermt en trouw blijft aan het oorspronkelijke concept: het aanbieden van een smaakvolle keuken, gekenmerkt door een opmerkelijke knowhow, die een echte ervaring biedt; dit alles verrijkt door een service met een natuurlijke vriendelijkheid en een echte welwillendheid. Driekwart eeuw na zijn oprichting is de Wagon Léo er van generatie op generatie in geslaagd deze familiegeest elke dag en bij elke dienst te bestendigen, zonder zelfgenoegzaamheid, zonder opschepperij, en met als enige en nobele ambitie zijn gasten te plezieren door te vertrouwen op het verlangen om "goed te doen".

De chefs van dit immense resort dat de Wagon Léo is, zijn Arnaud en Grégory Bertholet. Ze zetten het werk van de familie voort, gaan vooruit, verbeteren. Altijd. 

De ene aan het hoofd van de ovens, de andere aan het hoofd van de eetzaal. Alvorens het roer van dit grote schip over te nemen, hebben de broers gereisd, gestudeerd, geleerd en geleerd van de allerbeste chefs door hun opleiding te volgen in de grootste sterrenzaken in België, Frankrijk, de Verenigde Staten en Japan. Deze basis, deze essentiële fundamenten worden vaak genegeerd.

Op het bord baseert de Wagon Léo zich op een repertoire van zekere en absolute waarden door zowel in zeilen als in Brasserie-referenties te slagen - met de huisgemaakte vissoep, de uitstekende Croquettes met grijze garnalen, de Véritables boulets à la liégeoise, bière brune en Luikse siroop of de prachtige Vol-au-vent à la royale (gevogelte van de boerderij, zwezerik, gebakken foie gras en geraspte truffel); Of een meer Bistronomische aanpak met de Label Rouge Bourgondische slakken, de Couteaux en persillade au gratin au feu de bois, de Fish & Chips van gebakken kabeljauw, huisgemaakte tartsaus (een aanrader voor liefhebbers van dit soort gerechten), de Wing van rog, hazelnootboter met kappertjes en limoen of de onvermijdelijke Bouillabaisse Maison. De liefde van de chef voor de grote klassiekers van de Franse keuken. 

Uiteindelijk weerspiegelt deze schijnbare eenvoud slechts de smaak van de tijd: wanneer het moeilijk is om te begrijpen hoe de wereld om ons heen werkt, is het beter om onze grote klassiekers en onze zekere waarden te beschermen en de inhoud van onze borden te begrijpen. Evenzo ligt de schittering van een restaurant niet in de afstand van een pretentieuze bediening. Het suddert in de warmte van het onthaal en de gulheid van de keuken. 

LD