Genesteld tussen de glooiende Ourthe en de heuvelachtige Condroz, biedt het restaurant Sophie en Nicolas op discrete wijze een visie op hoe de Ardennen van morgen eruit zullen zien. Een mooie, behouden regio die niet langer weigert zichzelf in de toekomst te projecteren, maar zich juist voedt met het verleden in plaats van er bij stil te staan. In een van de zalen van dit tot in de kern gerenoveerde restaurant konden we niet anders dan de opperste drang voelen om de tijd te nemen om de vernieuwende keuken van Nicolas Septon te proeven. Als kenner van de kruiden en groenten uit de streek heeft hij exquise bereidingen afgeleverd die de codes opschudden zonder ooit te willen beledigen. Het voorgerecht van wortelen en vlierbloesem dat men op deze lenteavond ontving, is daar een prachtig voorbeeld van: een streling van het gehemelte, een sensatie van rijkdom die in de slotnoot overgaat in aromatische frisheid; puur geluk. 

Sophie, sommelier en chef de salle, biedt een subtiele mix van academische kennis van het vak en een modernere houding. Hier wordt niet gezocht naar een afgezaagd concept, maar naar een echte identiteit die doorschemert in elk gebaar. Er heeft zich een zeer aangename evolutie voorgedaan van het vloeistofmenu naar flessen met een meer assertief profiel. Sophies keuze van wijnen is zelfverzekerder, en in plaats van zachtaardig, nemen de wijnen ons mee op een reis. 

De Ourthe, zo vredig, en de dagelijkse partner van Sophie en Nicolas, toonde zijn trage, zware en onontkoombare kracht tijdens de rampzalige overstromingen van juli jongstleden. Maar Sophie en Nicolas, die net hun restaurant hadden gerenoveerd, konden ook blijk geven van een krachtige, geduldige en onverwoestbare karaktersterkte. Ze hebben hun restaurant niet gerepareerd, maar herbouwd naar hun eigen beeld: bescheiden, modern en meer dan ooit verankerd in hun wereld. Ze hebben de eeuwenoude muren kaalgehaald, afgestoft en gerenoveerd in een authentieke en lumineuze moderniteit die haar wortels niet verloochent... Een beetje zoals de Waalse keuken die het echtpaar aanbiedt. Wanneer u bij Sophie en Nicolas thuis komt, neem dan de tijd om om u heen te kijken, om te denken aan het buitengewone vermogen van mensen met overtuiging om op te staan. 

En dan geef je jezelf aan hen over, je bent in goede handen en mooie zielen.

JD