Onder de pracht en praal, de smaak van Italië

Het is in de zomer van 2014 dat de "Emily" het levenslicht ziet. Na enkele jaren een volledig Italiaanse geboorte te hebben gekend onder de naam Emily Ristorante, bloeide het enkele jaren op onder de bekwame leiding van Mathieu Jacri. Vandaag keert het terug naar zijn eerste liefdes en herontdekt het zijn oorspronkelijke pad en zijn Transalpijnse wortels, zo dierbaar voor Emily Degand en haar familie.

Eenmaal binnen en weg van de stedelijke drukte, is het onmogelijk om ongevoelig te blijven voor de grandeur van het decor, een juweel van ultieme verfijning: donker hout, een marmeren bar, plafond van vergulde bladeren, de magie van de eerste dagen is onaangetast.

Op de begane grond beslaat de keuken de lengte en opent zich naar de bar, waardoor elk gebaar van het team toegankelijk is voor het oog van de gast. Achterin, in de hoek, wordt een tafel, een aparte ruimte, intiemer. Op de eerste verdieping wordt het uitzicht op het Venetiaanse kroonluchter van vijf meter hoog gedeeld aan elke tafel, in een gedempte afzondering. In deze boudoir met een vleugje dolce vita, is chef Luca Gaviglio en zijn team te zien in een ruimte waarbij elke beweging waardig is aan een nauwkeurig georkestreerd ballet.

Luca Gaviglio is geen onbekende, ooit een briljante souschef van een Italiaans sterrenrestaurant in Brussel, hij heeft vervolgens op prachtige wijze zijn ‘Altro Mondo’ in Waver vormgegeven, voordat hij bezweek voor de aandacht van Pierre Degand en zijn handtekening zette onder de keuken van het Emily Restaurant. Als meester in de smaak biedt hij een ware culinaire reis tussen zijn twee landen met gevoel, hij koestert zijn verschil, verrast ons door ons mee te nemen naar onontdekte stromingen. In een kort menu wordt het genot vandaag beleefd met een tartaar van rode garnaaltjes, tuinbonen, burrata, tagliolini met wintertruffel, pasta met kaviaar en citroen, tarbot, witte asperges, citroen-amandelsaus, een gebraden lamszadel in Parmezaanse kaaskorst, gegrilde courgettes, gekonfijte tomaten en een yoghurt parfait, aardbeien, munt om het uitstekende moment af te sluiten.

Ook de service in de zaal verloopt met een minutieuze precisie. Onder de ontspannen discipline van Abdon Chobli, een medeplichtige relaisspeler in perfecte harmonie met de levendige en glimlachende keuken van Luca Gaviglio.

LD