Origines by Céline
Er zijn van die vrouwen, bescheiden en gul. We kennen ze allemaal. Ze zoeken niet naar sensatie, ze creëren die.
Dat is wat we waarderen aan Céline: geen verrassingen, alleen de smaak van vrijheid. En de smaak... van smaak. Zelfs als alle lichten in Bergen zouden uitgaan, zou deze vlam blijven branden. Dat is het beeld dat ik van Céline en haar tafel wil oproepen.
In dit charmante huis, midden in Bergen, op slechts drie meter van de Grote Markt. Hoewel de ruimte klein is, herbergt het een groot hart, dat van Céline Moustier. Uniek is de keuken, die meestal achterin verborgen is, maar hier aan de voorkant zichtbaar is, bijna versmeltend met de straatstenen.
Het etablissement biedt verschillende sfeervolle ruimtes. De keuken is de eerste kamer, gevolgd door de eetzaal; badend in licht hout, helder licht en bekroond met een majestueuze kroonluchter. Verderop is er een klein terras, een van de mooiste stedelijke schuilplaatsen in onze ogen.
Céline heeft de geest van vroeger weten te behouden en te beschermen, zonder het verleden te verraden, door haar eigen smaak en mooie ziel toe te voegen. De alchemie werkt nog steeds.
In de keuken staat nu Jean-Philippe Watteyne, die verfijnde en smaakvolle gerechten bereidt in een chique bistrostijl. Zijn creaties zijn zowel verzorgd als gul, geïnspireerd door de seizoenen, de versheid van de producten en het terroir als essentiële speelkameraad.
Voorbeelden zijn: zachte witte asperge op een op 63 graden gegaard ei, daslookolie, broodkrokant en gerookte hooi-boter; met de brander geschroeide makreelfilet, rauwe rabarber, zoete uien, miso-bouillon en gedroogde bonito; geperste varkenswangen, unilateraal gegaard, in een gedeconstrueerde 'berdouille'-stijl (biergel, mosterdslagroom, pickles en verse dragon); gebakken gnocchi, jonge spinazie, nootmuskaatroom, timut-peperkwark en daslook-panko als voorgerechten.
Hoofdgerechten zijn onder andere: met hazelnoten gepaneerde visfilet, duo van asperges van Longuelune, de toppen met boter, de stelen zuur, morieljesroom; lam van A tot Z: gescheurde bouten, filet met daslook, geflambeerde zwezerik, jonge rapen, broccolicrème en variaties van gerookte, zwarte, gekonfijte knoflook en ingedikte jus; asperges zoals in Jurbise, zanderige quinoa met Parmezaan en poeder van verbrande asperges; tagliata van de entrecote van de dag, knapperige ratte-aardappelen in olijfolie, kleine rucola, sjalotten in rode wijn.
En om af te sluiten: een prachtig kaasplateau voordat we bij de desserts komen; op een sneetje zuurdesembrood in wentelteefjesstijl, verse geitenkaas van Chèvrerie du Cerisier, bruine suikerijs; groene aspergesoep, bladerdeeg en gekonfijte punt; en de zanddeegtaart met bittere Ecocoa-chocolade en citrusvariaties.
Dezelfde mooie lijn wordt gevolgd in de drankkaart: slimme wijnen, grote flessen, zorgvuldig gekozen bieren en mooie bubbels harmoniëren perfect met de gerechten.
Dit alles wordt nu in de zaal verzorgd door Céline zelf. Geen tromgeroffel hier, geen onnodige opsmuk, gewoon een prachtig eigentijds adres, geleid door een geweldig team in een delicate setting, getint met een bescheiden en oprechte menselijkheid.
LD