De 20 deelnemende landen eindelijk onthuld

22 novembre 2011

In de maand januari onderging de gastronomische wereld op de Sirha beurs in Lyon een ware aardverschuiving : voor het eerst werden de drie hoofdprijzen van de grootste culinaire competitie ter wereld weggekaapt door Scandinavische landen. Is deze dominantie blijvend of zijn er nieuwe landen die deze Noordse suprematie aan het wankelen kunnen brengen ? Dat zijn vragen waarop de Bocuse d’Or Europe in de context van Brusselicious, het Brussels Jaar van de Gastronomie, alvast een aanzet van antwoord zal bieden tijdens Horeca Life.
Op 20 en 21 maart van volgend jaar treden twintig topchefs uit de vier Europese windstreken tegen elkaar in het strijdperk om de eretitel Bocuse d’Or Europe te verdienen. Zij willen stuk voor stuk bij de eerste twaalf eindigen en zich zo kwalificeren voor de finale van Bocuse d’Or 2013. Dit jaar wordt de wedstrijd voorgezeten door één van de eminentste Belgische koks van het moment, Peter Goossens, bijgestaan door de befaamde Braziliaanse kok Alex Atala als erevoorzitter.
20 geselecteerde landen, met één nieuwkomer : Bulgarije
Niet alleen is de Bocuse d’Or de wereldwijde culinaire referentie, het is ook een talentenjacht die haar gelijke niet kent en een prestigieuze show waarin techniek en creativiteit vooropstaan. Het evenement is een mijlpaal op weg naar deelname aan de wereldfinale van de Bocuse d’Or, die op 29 en 30 januari 2013 plaatsheeft tijdens de beurs Sirha in Lyon. De Bocuse d’Or Europe biedt een uitgelezen kans om kennis te maken met de culinaire trends in elk van de deelnemende landen.
Omdat het belangrijk is blijvend de horizon van de haute‐cuisinegemeenschap te verbreden, komen tijdens elke editie nieuwe landen het aanbod verrijken. Zo neemt in 2012 Bulgarije voor het eerst deel aan de Europese selectie. Luxemburg en de Tsjechische Republiek van hun kant maken een opgemerkte terugkeer.
De 20 landen : Duitsland, Estland, Italië, België , Finland, Luxemburg, Bulgarije, Tsjechische Republiek, Frankrijk, Noorwegen, Rusland, Denemarken, Hongarije, Nederland, Zweden, Spanje,, IJsland, Polen, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Een prestigieuze jury
Voor deze derde editie verloopt de Bocuse d’Or Europe onder het toeziend oog van voorzitter Peter Goossens. Erevoorzitter van de wedstrijd is Alex Atala. De jonge chef van D.O.M in Sao Paulo wordt aanzien als één van de creatiefste koks van het moment. Voor hem wordt de Bocuse d’Or Europe ongetwijfeld een prettig weerzien met het land waar hij zijn eerste culinaire stappen zette. Toen hij als achttienjarige voet op Europese bodem zette, was het in een Belgische school voor hotel‐ en restaurantmanagement dat hij zich inschreef om het vak te leren dat hij vervolgens mocht verfijnen aan de zijde van de Brusselse topchef Jean‐ Pierre Bruneau.
De Bocuse d’Or Europe, één van de topevenementen van Brusselicious 2012
Met Brusselicious, het Jaar van de Gastronomie, heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beslist hulde te brengen aan de culinaire kunst in al haar vormen. Van product tot bord, van kok tot lekkerbek … 2012 wordt een jaar vol nooit eerder geziene evenementen die de gastronomie in de schijnwerpers plaatsen. En de Bocuse d’Or Europe wordt daarvan alvast één van de hoogtepunten.
www.bocusedor‐europe.com
www.horecalife.be