Le Vieux Château
Zich inschrijven in de natuur
Slechts een paar stappen volstaan om van wereld te veranderen. Vanaf de Rue du Docteur Degrave leiden een stenen pad en vervolgens een doorgang tussen bomen als een soort initiatieroute naar het Vieux Château.
Het 17de-eeuwse gebouw toont meteen zijn dubbele identiteit: een hoofdvolume dat zijn majestueuze, eeuwenoude ziel heeft behouden en het domein domineert, en een transparante hedendaagse vleugel, een glazen kubus waarin de keuken en een lichtovergoten zaal zijn ondergebracht. Het contrast is opvallend. Het geheel is ronduit prachtig.
Dit decor is het speelveld van Tanguy De Turck. Als socioloog van opleiding wees niets erop dat hij ooit de keuken zou omarmen, behalve die diepe overtuiging om een kinderdroom waar te maken. Als toegewijde autodidact bouwde hij door de jaren heen een solide, gestructureerd en precies restaurant uit — vandaag één van de mooie sterrenzaken van het land.
Zijn keuken weerspiegelt zijn parcours. De gerechten van Tanguy De Turck bieden een hedendaagse, heldere en enthousiasmerende interpretatie. Ze focussen op de essentie: een product centraal, gesteund door aroma’s en texturen, met een verfijnde maar leesbare uitvoering. Subtiliteit vervangt hier het spektakel, beheersing vervangt de demonstratie.
De chef verdedigt een geëngageerde aanpak. In een wereld waar het milieu verzwakt en de kleinschalige landbouw onder druk staat, kiest hij bewust voor nabijheid. Hij werkt samen met uitzonderlijke lokale producenten, niet uit posture, maar uit overtuiging. Onder zijn handen wordt het eenvoudige nobel, en wordt het natuurlijke de structuur van het bord.
Zijn plantaardige menu’s zijn daar het beste bewijs van: bereid “in de geest van de groenten”, tonen ze een gevoeligheid die diep geworteld is in aarde en seizoenen. De borden zijn schilderijen, romantisch zonder naïef te zijn.
Men verlaat deze tafel met een echt gevoel van welzijn, en vooral met de zekerheid te hebben ervaren wat een groot restaurant moet zijn: een oprechte keuken, een heldere visie en totale zorg voor de gast.
In de zaal krijgt die aandacht vorm dankzij een hecht en jong team, geleid door Davina Declercq, wier glimlach en precisie het geheel die discrete warmte geven die de grote huizen kenmerkt.
LD
eating likes
Infos
- 18.11.2025 Alain Bianchin sluit zijn restaurant en neemt fornuizen over in Waals-Brabant
- 31.03.2025 Niel Delameilleure gekroond tot Eerste Maître d’Hôtel van België 2025
- 22.10.2024 De sterrenchef Kobe Desramaults kondigt zijn komst naar Brussel aan
- 22.10.2024 Stéphane Lefebvre kondigt de heropening van Les Petits Oignons aan






































