Van heen en weer gaan, groeit de verzameling gezegende momenten. In Bistrot Blaise, in het hart van Marche-en-Famenne, zijn er altijd glimlachen en welkom. Bij François-Xavier Simon en Hanna Matyja is er de wens om een echte sfeer van welwillendheid te creëren, een duidelijke gezelligheid die de gast onmiddellijk verwelkomt; een soort 'we gaan voor je zorgen' dat perfect het karakter van deze prachtige herbergiers weerspiegelt, in de nobele zin van het woord. Het zou een stijve en uitgebluste hart moeten zijn om niet deel te nemen aan deze gastvrije dans.

Als kind van de streek is het pad van FX bezaaid met gouden letters. Na de hotelschool in Namen en een verblijf in de eetzaal van het prestigieuze Georges V in Parijs, leidde de roep van de keuken hem naar de brigades van Joël Robuchon, gevolgd door de dubbele macaron 'Il Pagliaccio' in Rome; voordat hij twaalf jaar lang zijn mentor zou worden, Pierre Gagnaire. Hanna, een metgezel van hart, zekerheden en twijfels, straalt uit over de eetkamer; zij, geboren in Polen, verhuisde eerst van haar geboorteland naar Deauville, daarna naar Parijs en het George V, waar haar glimlach en levensvreugde nog steeds weerklinken.

Het project van Bistrot Blaise is ontstaan, heeft vorm gekregen en is gegroeid tijdens de afgelegen momenten. Deze opgeschorte momenten hebben het goede en mooie om de tijd te laten gaan, de geesten te laten ademen, ideeën te laten ontstaan en projecten te laten groeien. Het wordt dag in dit domein van mogelijkheden, waardoor deze sterke en goed geïnspireerde zielen ervoor kiezen om te onthullen dat uit niets alles kan ontstaan.

Het verhaal brengt hem als vanzelfsprekend terug naar zijn land, zijn familie en zijn grootmoeder, deze oma die een winkel had, van die kleine winkels met grote schatten die we allemaal vroeger bij ons in de buurt hadden. Een geliefde nostalgie.

Van de keuken van FX Simon, naast een diepe natuur en een zeldzame identiteit, voel je een openheid naar de hele wereld; alsof de man alle terroirs, kruiden en geuren van de wereld heeft opgenomen. Een gevoel gevoed door die kleine details, die heel kleine dingen die ons pakken, ons verrassen en ons meenemen zonder dat we het verwachten; hier een subtiele specerij, daar een goed geplaatste zuurgraad. Een keuken, briljant bedacht en uitgevoerd met hart door een jonge brigade die bezield is door passie en volledig getekend is door de persoonlijkheid van hun chef: smaakvol, zonnig in zijn ziel, leesbaar, gedurfd en beheerst, waar elk element het geheel versterkt.

Absolute favoriet voor het begin met de Tartaar van sint-jakobsschelpen uit Dieppe, gebonden met dikke room, grapefruit, granaatappel, bottarga, verse koriander, geroosterde noten, Paimpol-kokoshummus, rauwe raap en plancha-langoustines en de Krokante varkenspootjes, saffraangekleurde bloemkoolcrème 'Terre de Sienne'.

Om te volgen, de Gebraden patrijs gelakt met een bigarade met zwarte bessen, salsifisfluitjes, cantharellen en kumquat, Brussels spruitblaadjes en het Geconfijte dijbeen, zuurkool met gerookt spek van slagerij Poës, suprême saus en natuurlijk de Kalfszwezerik meunière, selderij en paksoi gebonden met bouillon van verbrande uien, topiflette, kweeperencondiment, met Génépi gearomatiseerde kalfsjus. En om de maaltijd te sluiten, met een glimlach op het gezicht, de Colonel Roquette, een mooie ontdekking.

Er zijn mannen die verbindingen creëren tussen producten, borden en emoties, onze emoties.

LD