De lucht, de aarde en het water, het prachtige contrast van Marius Bosmans.

Bij het betreden van de paar stappen die leiden naar het hart van het landgoed, ontstaat de indruk in een andere wereld aan te komen. Omarmd door een uniek licht, verwelkomt het imposante gebouw zijn gast vanuit zijn majestueuze omgeving, als ontsnapt uit de stedelijke horizon en zijn tumult, een plek waar een mix van elegantie, kunst en luxe moderniteit heerst. Bij het omhoog kijken zou men kunnen staren naar de mooie kamers van het Kasteel van Vignée. Men zou ze ook kunnen neerwaarts kijken, terwijl men zich realiseert dat drie meter onder deze prachtige grond een van de meest uitzonderlijke wijnkelders van het land rust.

En dan is er Arden, het domein van Marius Bosmans. De eetzaal van het restaurant opent naar een andere gloed; tussen de lucht, het bos en een Lesse die de burcht lijkt te omarmen, voelt het als een streling, het zou duidelijk zijn.

De keuken van Marius Bosmans is een ander licht, een absolute zuiverheid. Het draagt het karakter van zijn auteur: bevrijd, geworteld in de natuur, verbonden met het terroir. Het is precies, van een absolute finesse, van een bedachtzame creativiteit; de jonge chef drukt zich uit in borden die zinvol zijn, vrijheid tonen en een echte virtuositeit laten zien.

Na gewerkt te hebben bij Boury*** en Hertog Jan**, als voormalig souschef van Thierry Theys bij Nuance**, ervaart men in de borden van Marius Bosmans een prachtig contrast. Een mooie mix van zekerheid en nederigheid, van precisie en spontaniteit, van rede en vrijheid, met ziel en identiteit. De jonge chef creëert meer dan alleen borden, we bevinden ons hier in absolute creaties en fijne composities, en in smaken en texturen. Er is waarschijnlijk niets mooiers voor deze man dan deze spontaniteit en vrijheid, gevonden en prachtig vertaald in soms complexe combinaties waarbij een meesterschap dat grenst aan kunst wordt tentoongespreid. Marius Bosmans biedt een keuken van emotie, zonder onnodig spektakel, als een uitnodiging tot een zachte balans en het benadrukken van harmonie gedurende de hele maaltijd. Met een speciale vermelding voor de prachtige dessertkar, die graag ondeugend zou zijn maar op een subtiele manier een kalme gulzigheid toevoegt aan het moment.

De eetzaal, het domein van deze vakmensen, beweegt tussen controle en subtiliteit, tussen juistheid en precisie, onder leiding van de expertise van Victor Derks en een team van hoog niveau.

Als sommigen het licht zien en tevergeefs proberen het vast te leggen, belichaamt Marius Bosmans al een vorm van horizon, een geschreven toekomst. Zo'n keuken, als ze nederigheid vereist, nodigt uit om je zekerheden buiten te laten, om na te denken over het goede dat je kunt ontvangen van het talent van anderen. En om de geest open te houden en je er gelukkig door te voelen.

LD