Zich in de natuur inschrijven.

Slechts een paar stappen scheiden ons. Er is het pad van stenen van de rue du Docteur Degrave en een galerie uitgehouwen door genereuze bomen, dit is de korte reis die leidt naar het monumentale theater, als een inwijdingsreis, voordat je het Oude Kasteel ontdekt.

Deze prachtige muren uit de 17e eeuw onthullen twee gezichten; het hoofdgebouw heeft zijn eeuwenoude ziel behouden, majestueus, dominant, het heerst over het domein. De rechtervleugel heeft de toevoeging gekregen van een eigentijdse kubus, het glas herbergt de keuken en een met licht overgoten zaal. Prachtig.

Dit kader is het toneel van Tanguy De Turck. Eerst afgestudeerd in sociologie, niets voorbestemde deze wijze man om het beroep van kok te omarmen, behalve deze onverzettelijke wil om zijn kinderdroom waar te maken, de ultieme hefboom. Als een vrijwillige en gepassioneerde autodidact, heeft hij in de loop der jaren zijn etablissement voortdurend laten groeien, hem de structuren en gereedschappen gegeven om het vandaag op de kaart van de mooie sterrenhuizen van het land te plaatsen.

De borden ondertekend door Tanguy De Turck onthullen een eigentijdse en opwindende visie op de keuken. Hij biedt leesbare borden aan die de voortdurende zoektocht van de chef en zijn brigade benadrukken om subtiel een keuken aan te bieden waar geuren en texturen alleen bestaan om het product centraal te stellen.

De man zet zijn talent (en wat een talent!) en zijn enorme wilskracht (en wat een wilskracht!) in voor de viering van de Aarde. In een tijd van veronachtzaamde milieuzorg en een manier van eten die de kleine boeren vertrapt, zet hij zijn creativiteit in voor nabijheid door te werken met lokale producenten van de eerste orde om zijn culinaire benadering te onthullen. Onder zijn handen wordt het gewone bijna nobel, en het natuurlijke is zijn reddingsboei.

Bewijs hiervan zijn de menu's die volledig zijn gericht op de vegetatie en de lucht die het begeleidt. Tanguy De Turck tekent met zijn groene hand grote borden; gekookt in de richting van de groenten, kruiden en bladeren, onthullend schilderijen van een romantische dimensie. Wanneer men deze prachtige tafel verlaat, voelt men een golf van welzijn maar ook een echte visie van wat een zeer goed restaurant is: met de klant in het middelpunt van alle zorgen. De gast wordt op elk moment gekoesterd door een jong team dat bestaat in de service, in een collectief geleid door de stralende glimlach van Davina Declercq, precies en attent.

LD