Een frisse wind waait door Divino Gusto.

De locatie blijft zeker discreet en pronkt niet met overbodige pracht en praal; ze hebben ervoor gekozen om niet te overdrijven. Enkele seventies accenten om niet de rug toe te keren naar die tijd, samen met een sterke kleureneenheid en een formele grammatica die getuigt van zuiverheid. Hier stopt het visuele feest, want het doel is elders.

De voordeur opent zich naar de keuken, en dat is geen toeval, want daar klopt het hart van Divino Gusto. Daar, in alle transparantie, oefent Marc Grislain zijn talent uit. Deze chef, tegelijkertijd een nauwkeurige uurwerkmaker als het gaat om koken en een gepassioneerde muziekmeester als het gaat om producten, creëert een smaakvolle en verfijnde keuken. Een keuken die oprecht resoneert door verkwikkende borden, die de taal van vandaag spreken.

Een nieuwe wind, zoals ik zei, en meer dan een wind, zou men zonder aarzelen kunnen spreken van een storm, zozeer heeft de komst van Marc Grislain naar het podium van het mooie huis in Nijvel een nieuwe impuls gegeven. Na ervaring te hebben opgedaan in grote Brusselse restaurants zoals Bozar Restaurant en Villa Lorraine, leidt de jonge Brabantse chef nu met zijn energie en passie het hele Divino-team. Bijgestaan door de uitstekende Sébastien Van der Beeten, recentelijk bekend van zijn werk bij Anrachy in Zaventem en later bij Isabelle Arpin, biedt Marc Grislain een overtuigende keuken aan, met als belangrijkste argumenten alleen maar goede producten, perfecte bereidingen en precieze kruiding.

Dit wordt bewezen met gerechten zoals de op Hendrick's geconfijte zalm, gekruide groentegarnituur, Beersel-kaas met dilleparels, met boschampignons warm en koud, verloren brood, emulsie van verse kruiden, garnituur in een bosillusie, de gebakken eendenlever, witte sepia, chips en rodekoolsiroop, en de gebakken sint-jakobsschelpen uit Dieppe, aardappelpuree met koffie en acaciakruid, crumble van Elzasser spek.

De gerechten vormen een harmonieus geheel en bevestigen alleen maar de duidelijkheid van het concept, of het nu gaat om de gebraden hazenoot met jeneverbessen, gepaneerde schorseneren, nori-aardappelrol, jus op het laatste moment, schorseneren met houtachtige smaken, of de wilde eendenborstfilet, geroosterde prei, citrusvruchten, jus met zachte specerijen, de geconfijte kabeljauwfilet, waterkers met hazelnootboter, gemarmerde aardappel en wortel, notenpasta, of de geroosterde kalfszwezerik uit de Corrèze met bakkersgist, jus met gele wijn, Cevennes-uien, espuma van grenailles met hooi.

In echo met deze smaakvolle en samenhangende keuken is er een wijnkaart samengesteld door Gaëtan Poels. Deze briljante autodidactische sommelier voelt zich even goed met wijnen gevonden op het Franse platteland als op de paden van de wereld.

In een wereld die vaak onverschillig is, die alles al gezien heeft, verwarmt de vastberadenheid van deze mannen het hart door bij elke service een heerlijk moment buiten de tijd te bieden.

LD