Historisch record voor een rode tonijn, verkocht voor meer dan 560.000 euro in Tokio

7 janvier 2012

Donderdag ging een rode tonijn tegen de recordprijs van 565.000 euro onder de hamer tijdens de eerste verkoop per opbod op de vismijn van Tsukiji in Tokio, de grootste ter wereld.
De vis van 269 kilo werd gevangen ter hoogte van de prefectuur van Aomori (noorden). De koper is eigenaar van een beroemde sushiketen in Tokio, Sushizanmai. Met 56,49 miljoen yen (565.000 euro), is het de duurste tonijn in de Japanse geschiedenis, na het record van 32,49 miljoen yen dat vorig jaar werd gevestigd voor een monster van 342 kilo, aldus een verantwoordelijke van Tsukiji.

« Ik wou de beste tonijn aan de haak slaan zodat de Japanse klanten ervan zouden kunnen profiteren, en niet de buitenlandse », vertelde de gelukkige winnaar, Kiyoshi Kimura, en hij verwees daarmee naar de veiling van vorig jaar.

Tegen deze prijs kost een fileetje (ootoro) in sashimi (rauwe vis) of in sushi (met rijst in wijnazijn) ongeveer 5.000 yen (50 euro) per stuk, maar de eigenaar van Sushizanmai overweegt volgens de Japanse media om zijn klanten de normale prijs van 418 yen (4 euro) aan te rekenen.