Meneer Jan en zijn bistronomie, vol gratie en finesse. Na jarenlang zijn passie te hebben gedeeld met chefs en professionals, koesterde Jan Verhaert de stille droom om deze ook met vrienden en klanten aan tafel te delen, bij hem thuis. Meneer V ontstond uit de mogelijkheid om dit charmante kleine restaurant, dat men zou kunnen omschrijven als een dorpsbistro, over te nemen. Hij heeft prachtig werk verricht met een duidelijk, aangenaam, schoon resultaat, waarin de codes van de bistronomie harmonieus samenkomen; hier een hakblok en een bar, daar een met hout ingerichte zaal badend in het licht. Een gastvrije setting die iedereen in staat stelt om comfortabel te genieten terwijl ze de chef in zijn open keuken bezig zien. Op mooie dagen biedt een terras aan de voor- of achterkant de mogelijkheid om te genieten van de rust van de buurt, ver weg van de gehaaste drukte van deze tijd.

Niets gebeurt toevallig. Jan beheerst perfect de kunst om lokale, terroir- en/of uitzonderlijke producten op een schitterende manier te combineren in de - soms hachelijke - taak om zowel de liefhebbers van echte keuken als degenen die zich graag laten verwennen met perfect uitgevoerde klassiekers tevreden te stellen, met de finesse van een goudsmid. Een verfijning die zo goed bij de man zelf past.

Bij het begin van de maaltijd kunt u enkele rillettes delen, vintage sardines of een plankje uitzonderlijke Iberische ham, voordat u aan de voorgerechten begint. Deze dualiteit komt vandaag prachtig tot uiting in de keuze van voorgerechten, zoals de prachtige Gebakken ganzenlever, Puy-linzen en kalfsjus, Carpaccio van Sint-Jakobsschelpen, bloemkool en haringeieren, Perfect ei, mousse van aardpeer, snijbiet en hazelnootkruimels, en hoofdgerechten die de hoofdrol spelen voor de Fregola Sarda als risotto, schorseneren, oesterzwammen en Parmezaanse kaas, de Vis van de dag, miso-beurre blanc, gestoofde groene kool en zachte appels, de Gevulde kalfswang in parmentier, rode wijnsaus en wortels, en de Kalfszwezerik met morieljes en gele wijn.

Liefhebbers van gegrild vlees zullen verheugd zijn over het perfecte gebruik dat de chef maakt van zijn 'Green Egg' met een dosering van de rook ideaal gedistilleerd op de Gegrilde gerijpte Txogitxu entrecote, bearnaisesaus en huisgemaakte friet.

Als echte wijnliefhebber heeft Jan zich omringd met enkele goede leveranciers, van de klassieke Bordeaux tot de natuurwijnen met een maximaal drinkbaarheidsgehalte. Recent hoogtepunt en vreugde ondertekend door La Rosine van Stéphane Ogier, een pareltje van Syrah uit de heuvels van de Rhône. Het is overbodig te zeggen dat sauzen en fonds in eigen huis worden gemaakt en dat het brood afkomstig is van een lokale bakkerij die elke chef-kok doet watertanden om zijn eigen brood te bakken omdat het zo lekker is.

Wat betreft deze naam, Meneer V., voor de leuke anekdote, was dat de naam die zijn vrouw hem destijds had gegeven, en die hij sindsdien heeft behouden.

Een scherpe, precieze, stimulerende plek, nu bekroond met een Bib Gourmand in de gele gids en de titel van Bistro Gastro van het Jaar in de gele gids. En een permanent favoriet bij ons.

LD