Monsieur Jan en zijn bistronomie, vol gratie en fijnheid.

Na jarenlang zijn passie te hebben gedeeld met chefs en professionals, koesterde Jan Verhaert stiekem de droom om deze ook te delen met zijn vrienden en klanten, aan tafel, bij hem thuis. Meneer V ontstond uit de kans om dit charmante kleine restaurant over te nemen, dat men zou kunnen omschrijven als een dorpsbistro. Hij begon met mooie werkzaamheden voor een helder, aangenaam, schoon resultaat, waarin de codes van bistronomie harmonieus samenkomen; hier een hakblok en een bar, daar een met hout ingerichte zaal badend in het licht. Een gezamenlijke sfeer die het iedereen mogelijk maakt, comfortabel zittend, de chef-kok aan het werk te zien in zijn open keuken. Bij mooi weer, een terras aan de voor- of achterkant, zodat men kan genieten van de rust van de buurt, ver weg van de gehaaste drukte van deze tijd.

Niets is toeval. Jan beheerst perfect de kunst om lokale, terroir- en/of uitzonderlijke producten te combineren in de - soms hachelijke - oefening om zowel de klanten die van echt eten houden als degenen die graag genieten van perfect bereide klassiekers met de fijnheid van een goudsmid, tevreden te stellen. Een verfijning die zo goed bij de man past die hij is.

Bij het begin van de maaltijd kunnen enkele rillettes, gerijpte sardines of een uitzonderlijke plank Iberische ham worden gedeeld voordat men aan de voorgerechten begint. Deze dualiteit wordt vandaag prachtig geïllustreerd in de keuze van de voorgerechten, variërend van de kippenpatékorst met groene groenten, asperges van Malines, morieljes, perfect ei en daslook, tot de Sint-Jakobsschelpen tartaar met citrusvruchten en guacamole, de kabeljauwrug, lardo di colonnata, groene asperges en espuma van gele wijn, lam, artisjok en aardappelbladerdeeg, risotto, daslook en seizoensgroenten, kalfszwezerik met morieljes en asperges en tot slot de rum baba, rijstpudding, granola en gezouten karamel of de kaas van Laurent Wathelet.

Liefhebbers van grillgerechten zullen genieten van het perfecte gebruik dat de chef maakt van zijn 'Green egg', met een dosering van de rook op de perfecte wijze gedestilleerd op de gegrilde gerijpte Txogitxu-entrecote, bearnaisesaus en huisgemaakte friet.

Als echte wijnliefhebber heeft Jan zich omringd met enkele goede leveranciers, variërend van klassieke Bordeaux tot natuurwijnen met een maximaal drinkbaarheidsniveau. Een recent hoogtepunt en een vreugdevolle ontdekking is La Rosine van Stéphane Ogier, een kleine parel van Syrah uit de heuvels van de Rhône.

Het behoeft geen nadere toelichting dat sauzen en bouillons huisgemaakt zijn en dat het brood afkomstig is van een lokale bakkerij die elke chef-kok doet watertanden om zijn eigen brood te bakken, zo lekker is het.

Wat betreft deze naam, Meneer V., voor de leuke anekdote, dat was degene die zijn vrouw hem destijds gaf, en die hij sindsdien heeft behouden.

Een scherpe, nauwkeurige, opwindende bestemming, nu voorzien van een Bib Gourmand in de rode gids en de titel van Bistrot Gastro van het Jaar in de gele gids. En een blijvende favoriet bij ons.