De heer Jan en zijn bistronomie, gratie en finesse.
Na jarenlang zijn passie te hebben gedeeld met chefs en professionals, had Jan Verhaert een geheime droom om deze te delen met zijn vrienden en klanten thuis. Mr V werd anderhalf jaar geleden geboren uit de mogelijkheid om dit charmante restaurantje, dat kan worden omschreven als een dorpsbistro, over te nemen. Hij heeft aardig wat werk verzet om een helder, aangenaam en schoon resultaat te creëren, waar de codes van de bistronomie in harmonie zijn; er is een biljart en een bar, hier een met hout ingerichte en in licht badende ruimte. Een aangename omgeving waar iedereen, comfortabel zittend, de chef aan het werk kan zien in zijn open keuken. Op zonnige dagen kunt u op een terras aan de voor- of achterkant genieten van de rust van de buurt, ver van de ademloze drukte van de tijd.
Niets is toevallig. Jan beheerst de kunst om lokale, regionale en/of uitzonderlijke producten te combineren in de soms hachelijke oefening om zowel klanten die van echt eten houden als klanten die zich graag overgeven aan grote klassiekers perfect bereid met de finesse van een goudsmid tevreden te stellen. Een delicatesse die zoveel weg heeft van de man die hij is.
Zodra de maaltijd begint, kunt u een paar rillettes, vintage sardines of een plank uitzonderlijke Iberische ham delen voordat u de voorgerechten aanvalt. Deze dualiteit wordt vandaag perfect geïllustreerd in de keuze van de voorgerechten tussen de gefermenteerde rode kool, ricotta en rucolaolie, de krab, wortelpickles en oranjebloesemmayonaise en in de gerechten van het moment die de ster bieden aan de witte asperges, morilles, gekonfijte kwarteleitjes en oranje espuma, de kalfszwezerik, morilles, asperges en gele wijn.
Liefhebbers van gegrild vlees zullen blij zijn met het perfecte gebruik door de chef van zijn 'groene ei' met de perfecte hoeveelheid rook op de gegrilde Txogitxu entrecote met Béarnaisesaus en huisfriet.
Als echte wijnliefhebber heeft Jan zich omringd met een paar goede leveranciers, variërend van klassieke Bordeaux-wijnen tot natuurwijnen met een maximale drinkbaarheidsindex. Een recente favoriet is La Rosine van Stéphane Ogier, een juweeltje van Syrah uit de heuvels van de Rhône.
De sauzen en bouillon zijn uiteraard huisgemaakt en het brood komt van een plaatselijke bakker, waardoor elke kok zijn eigen brood wil maken omdat het zo lekker is.
Wat de naam betreft, Monsieur V., voor de mooie anekdote, het was de naam die zijn vrouw hem destijds gaf en die hij sindsdien heeft gehouden.
Een scherpe, precieze, stimulerende toespraak. Een favoriet.
LD