Monsieur V
Monsieur Jan en zijn bistronomie, vol gratie en finesse.
Na jaren zijn passie te hebben gedeeld met chefs en professionals, koesterde Jan Verhaert de geheime droom om deze ook aan zijn vrienden en klanten te delen, aan tafel, bij hem thuis. Monsieur V ontstond uit de kans om een charmant klein restaurant over te nemen, dat je zou kunnen omschrijven als een dorpscafé. Hij begon met mooie renovaties om een heldere, aangename, schone sfeer te creëren, waarin de codes van de bistronomie perfect samenkomen; hier een hakblok en een bar, daar een eetzaal met houten meubilair, badend in het licht. Een uitnodigende setting die iedereen, comfortabel gezeten, de mogelijkheid biedt om de chef in actie te zien in zijn open keuken. Op zonnige dagen biedt een terras aan de voor- of achterkant de gelegenheid om van de rustige buurt te genieten, ver weg van de haastige drukte van het dagelijks leven.
Niets is aan het toeval overgelaten. Jan beheerst de kunst om lokale, terroir- en/of uitzonderlijke producten te combineren, om zowel de klanten die houden van echte keuken als degenen die willen genieten van perfect bereide klassiekers te verwennen, met de finesse van een meester. Een delicatesse die zoveel lijkt op de man die hij is.
Vanaf het begin van de maaltijd kan men enkele rillettes delen, vintage sardines of een plank met uitzonderlijke Iberische ham voordat de voorgerechten geserveerd worden. Deze dualiteit komt prachtig tot uiting in de keuzes van vandaag, zoals de Gebakken foie gras met cantharellen en kalfsjus, de Carpaccio van sint-jakobsschelpen met citrusvruchten, of de Gegrilde ui consommé met artisjokken en een wei-emulsie om de maaltijd te starten. Vervolgens komen de gerechten zoals Geroosterde knolselderij met chocolade-mole of de Zeebaarsfilet met miso-boter, fregola-risotto met boschampignons, de Gebraden fazantenborst met gestoofde witloof en krokante polenta, of de Hazenrugfilet met royale saus, knolselderij en veenbessen. Het diner eindigt mooi met de Peren gestoofd in glühwein met pistache-ijs, de Rijstpap met gezouten karamel, of de Kaas van Laurent Wathelet.
Grillliefhebbers zullen verheugd zijn over het perfecte gebruik dat de chef maakt van zijn 'Green-Egg', met een ideale rookdosering op de Gegrilde Txogitxu-ribeye, bearnaisesaus en huisgemaakte frieten.
Als echte wijnliefhebber heeft Jan zich omringd met enkele uitstekende leveranciers, variërend van klassieke Bordeauxwijnen tot natuurlijke wijnen met maximale drinkbaarheid. Een recente favoriet is La Rosine van Stéphane Ogier, een kleine Syrah-parel uit de heuvels van de Rhône.
Het hoeft niet gezegd te worden dat de sauzen en bouillons huisgemaakt zijn en dat het brood komt van een lokale bakkerij, waarvan het brood zo goed is dat elke chef zou willen stoppen met zelf brood maken.
Een scherpe, precieze, inspirerende plek, bekroond met een Bib Gourmand in de rode gids en een titel van Bistrot Gastro van het Jaar in de gele gids. En een blijvende favoriet bij ons.