In de naam van de Vader en van de wijn.

Pierre Charlier is een wijnlegende. Hij overleed in 2011, en het was hij die in de jaren 1990 in Charleroi La Vigneraie het levenslicht liet zien. Een merk dat hij bovenaan de lijst van referentiewijnwinkels in België plaatste. De man was een visionair voor vele wijnliefhebbers en, gedreven door zijn kennis, wierp hij zich op als pionier en was hij een groot talent scout.

Tien jaar zijn voorbij gegaan. La Vigneraie is verhuisd naar de hoogten van Charleroi, genesteld op een pad dat rijk is aan mooie adressen, en het is Thibaut Charlier, de zoon, die het werk van zijn vader, die nog springlevend is, voortzet.

Vandaag wordt de plaats bewoond als een eetkelder. Hebben sommigen zich elders met dit concept gestreeld door te surfen op een valse appellatie (en waar in fine het bord zelden opstijgt en het glas vaak dof blijft), hier zitten we goed en wel in de essentie van de wijn en het bord. De wijn staat centraal in het discours; Thibaut laat zich uit tussen slimme adviezen en jubelende akkoorden, tussen mooie kielen en klompjes die hij tijdens zijn wijnontmoetingen heeft opgegraven.

Eenmaal voorbij de winkel, gevuld met prachtige flessen, als emblematische voorafschaduwing, krijgt een mooie eetkamer gedomineerd door een gemeenschappelijke tafel gestalte. Je krijgt het gevoel dat dit een plek is met een hart, een kelder en vrijgevigheid.

De plaat is het werk van Thomas Perez Perez. Na gewerkt te hebben bij Comme chez Soi en Maxime's Table, is hij degene die het bord is komen vernieuwen. De man is nederig, hij werkt met eerlijkheid en standvastigheid en op zijn dagmenu schrijft hij niets anders dan het beste van wat de markt hem biedt. De kaart is dus kort en strak, maar onthult borden waarin de Chef zich uitdrukt door een standvastigheid van de bereidingen en een gulzigheid van de gerechten. Gekonfijte ui en walnoot, Taartje van sardine en aubergine, Duif van Anjou, knolselderij en pistache, Bonbon van ganzenlever en rode biet, Sint-Jakobsschelpen, chorizo en aardperen waren onze favorieten, maar onze favoriet was de Ham met Crémant, Comté en champignons, een specialiteit uit Lyon die door Thibaut Charlier gepromoot en beschermd wordt als eerbetoon aan zijn familiewortels.

Vloeibaar of vast, een genoegen.

LD