La Vigneraie
In de naam van de Vader en de wijn.
Pierre Charlier is een legende in de wijnwereld. Hij overleed in 2011, maar het was hij die in de jaren 90 La Vigneraie oprichtte in Charleroi. Een zaak die hij tot een van de beste wijnhandels in België maakte. Hij was een visionair voor veel wijnliefhebbers en, met zijn enorme kennis, groeide hij uit tot een pionier en een groot ontdekker van talenten. Tien jaar zijn verstreken. La Vigneraie is verhuisd naar de hoger gelegen delen van Charleroi, genesteld in een straat die rijk is aan bijzondere adressen. Het is nu Thibaut Charlier, de zoon, die het werk van zijn vader voortzet, met evenveel passie en leven.
De plek voelt als een eetbare wijnkelder. Waar anderen dit concept vaak oppervlakkig imiteren met borden die zelden overtuigen en glazen die vaak saai blijven, draait het hier echt om de essentie van wijn en gerechten. Wijn staat centraal in het verhaal. Thibaut combineert slimme adviezen met inspirerende wijn-spijscombinaties en biedt een selectie van prachtige flessen en unieke ontdekkingen, ontstaan uit zijn ontmoetingen in de wijnwereld. Na de winkel, gevuld met indrukwekkende flessen als een veelbelovende introductie, opent zich een charmante eetruimte, gedomineerd door een grote gemeenschappelijke tafel. De plek ademt hartelijkheid, authenticiteit en gulheid.
De gerechten zijn nu het werk van Annie, die Thomas Perez Perez opvolgt. Na vier jaar trouwe dienst is Thomas vertrokken om nieuwe avonturen aan te gaan in zijn geboortestreek Bergen. Annie's eerste creaties beloven veel goeds: carpaccio van Baskische bloedworst, Comté-schilfers en boekweit, risotto met merg, zee-egeltongen en koffie, Bourgondische slakken, gekonfijte uien, waterkers-emulsie, rundvlees met foie gras-saus en aligot, vis met miso-boter en een stoofpotje van aardappel en scheermessen, vol-au-vent van gevogelte en kalfszwezerik, hanenkam en kippenhuid, en als afsluiting een sorbet van peer, blauwe kaasmousse en hazelnootcrumble.
Vloeibaar of vast, puur genot.
LD