La Fermette
Aan het einde van de weg, de mooie herberg.
Het geluk zou zich voor sommigen kunnen stoppen bij nutteloze opsmuk, die het landschap vergulden. Maar hier lees je eerder een betoverende poëzie, steeds opnieuw bij elk bezoek. Je moet omhoog, naar de hoogten van het Maasstadje Dinant, om elders aan te komen – een ‘elders’ dat je meeneemt naar een van de mooiste dorpen van Wallonië. Onderweg bewonder je het prachtige kasteel-boerderij van het charmante dorp Falaën. En je beseft: de tijd verdient respect. Je buigt ervoor, je geeft hem gelijk, je noemt hem vriend.
Daar, op een landelijke weg, doemt een tafereel op dat lijkt te zijn geschilderd door een kunstenaar: daar ligt La Fermette.
Het restaurant ontving zijn eerste gasten tientallen jaren geleden, in de stijl van een mooie herberg, met lokale stenen en een met klimop begroeide gevel. De fijnproevers van dichtbij en verder kwamen er al snel over de vloer.
Vandaag delen Michaël en Sarah meer dan twintig jaar leven en liefde. Twintig jaar is liefdevolle tijd – de magische tijd – het is Fermette-tijd. Sinds ze het overnamen, heeft de tijd hier een zachtheid, een streling.
In de eetzaal tikt het leven nog op het ritme van het open vuur, waar nog steeds prachtige côte à l’os worden bereid. Michaël Vancraeynest heeft gekozen voor gulheid en samenhang. In tijden van verwaarloosde natuur en voedselindustrie die boeren vertrapt, kiest hij resoluut voor lokale samenwerking met vaklui die zijn visie tot leven brengen. In zijn handen wordt het eenvoudige bijna nobel, en het natuurlijke zijn toevlucht.
Bewijs daarvan is het seizoensmenu, in 3, 4, 5 of 6 gangen, met een verbluffende prijs-plezierverhouding:
Forel met zout, wortel en citroen, komijn • Dorade in twee bereidingen, basilicum-sorbet en pistachecondiment • Gekonfijte spek, asperges en rabarber, daslookpesto • Visfilet met doperwten, fregola sarda, kervelsaus met anijs en munt • Boerderijkip met rivierkreeftjes en witte asperges • Langzaam gegaarde picanha met stro-aardappeltjes en chimichurrisaus • Kazen uit Falaën en elders • Peterselensorbet met groene appel en groene Chartreuse • Cheesecake met lange peper en aardbeien.
Naast deze warme aanpak staat het oprechte, stralende welkom van Sarah – meer dan een gastvrouw, een ware medeplichtige van elke maaltijd.
Een adres waar eenvoud en authenticiteit de toon zetten. Een hartendief, telkens weer.
LD