Aan het einde van de weg, de mooie herberg.

Het geluk zou voor sommigen kunnen eindigen in ijdele opschepperij, met toevoeging van goud aan de landschappen, maar op deze plek en in zijn decor lezen we liever een bijna betoverende poëzie, die zich bij elk bezoek herhaalt. Want men moet hier omhoog klimmen, naar de hoogten van het Maasstadje Dinant, om elders aan te komen; een ‘elders’ dat je meeneemt naar een van de mooiste dorpen van Wallonië. Men moet ook de tijd nemen om, in het voorbijgaan, het prachtige kasteelboerderij te bewonderen dat het charmante dorp Falaën herbergt. En erkennen dat men de tijd moet groeten, buigen, gelijk geven, en zeggen dat hij een vriend is. Het is daar, in een bocht van een landelijke weg, dat men een kader ontdekt dat zo lijkt te zijn ontstaan uit het palet van een schilder, en waar men "La Fermette" vindt.

De zaak beleefde zijn eerste culinaire momenten enkele decennia geleden, gekleed als een mooie herberg met zijn lokale stenen en klimop die de gevel groen kleurt. Het ontving toen al fijnproevers uit de buurt en van iets verder weg.

Vandaag zijn Michael en Sarah ouder dan twintig jaar. Twintig jaar, dat is de tijd van liefhebben, de magische tijd, de tijd van La Fermette. Het is de tijd van hun Fermette, sinds ze het overnamen. En terwijl de tijd op veel plaatsen zijn littekens achterlaat, is hij hier zacht, hij streelt.

In de eetkamer leeft men nog steeds op het ritme van de open haard, waar prachtige côte à l'os worden verteld (je verandert geen handtekening), en de gastheer bepaalt ook het gastronomische programma. Michael Vancraeynest heeft gekozen voor vrijgevigheid en samenhang. In een tijd van minachting voor het milieu en eetgewoonten die de kleine boeren vertrappen, zet hij zijn creativiteit in voor nabijheid door samen te werken met eersteklas producenten die zijn aanpak onthullen. Onder zijn handen wordt het gewone bijna nobel, en is het natuurlijke zijn reddingsboei.

Als getuige is er het Seizoensmenu, beschikbaar in 3, 4, 5 of 6 gangen met een uitbundige prijs-plezier verhouding: Open ravioli van krab, bergamot, komkommer, schaaldier vinaigrette met balsamico en korianderolie, Met as bestrooide wilde eendenfilet, cacao, daikon radijs, karkassensaus, Knolselderij, citruscondimenten en tonkaboon, syrah reductie en sausbrood, Gestoomde tongfilets, gember, knoflook en biet, Ree bout, vijgencompote met platte peterselie, krokante aardappelen, seizoenspaddenstoelen en lente-uitjes, Chocolade, cacaonibs, koffie of Peer, dragon en witte chocolade.

Naast deze onuitputtelijke vriendelijkheid is er uiteraard de glimlach van Sarah, meer dan een gastvrouw, zij is een ware partner van elke gast.

Een adres waar eenvoud en authenticiteit de regels zijn, een plek om keer op keer verliefd op te worden.

LD