La Fermette
Aan het einde van de weg, de prachtige herberg.
Voor sommigen zou geluk kunnen stoppen bij ijdele opsmuk, met verguldsel toegevoegd aan het landschap. Hier echter, in deze plek en haar decor, lezen we eerder een bijna betoverende poëzie, telkens opnieuw herhaald bij elk bezoek. Je moet naar boven, naar de hoogten van Dinant aan de Maas, om ergens anders aan te komen; een 'elders' dat je meeneemt naar een van de mooiste dorpen van Wallonië. Onderweg moet je de tijd nemen om het prachtige kasteelhoeve van het charmante dorp Falaën te bewonderen. En erkennen dat we de tijd zouden moeten groeten, ons buigen, hem gelijk geven, en hem als vriend beschouwen. Daar, op een schilderachtige landweg, ontdek je een omgeving die lijkt te zijn ontsprongen aan het palet van een schilder: daar ligt La Fermette.
De zaak serveerde zijn eerste gerechten al enkele decennia geleden, in de stijl van een prachtige herberg, met natuurstenen muren en klimop die de gevel groen kleurt. Destijds verwelkomde het al fijnproevers uit de regio en van verder weg.
Vandaag hebben Michael en Sarah meer dan twintig jaar op de teller. Twintig jaar is de tijd om lief te hebben, de magische tijd, de tijd van La Fermette. Het is hun tijd, sinds ze het hebben overgenomen. En als de tijd op veel plaatsen zijn sporen achterlaat, is hij hier zacht, bijna teder.
In de eetzaal leven we nog steeds in het ritme van het open vuur, waar nog steeds prachtige côte à l’os worden bereid (je verandert geen handtekening). De gastheer neemt de maat van het gastronomische programma. Michael Vancraeynest heeft gekozen voor gulheid en samenhang. In een tijd waarin het milieu wordt verwaarloosd en de voedselindustrie de kleine boeren vertrapt, zet hij zijn creativiteit in ten dienste van de lokale gemeenschap, werkend met eersteklas producenten die zijn visie ondersteunen. In zijn handen wordt het populaire bijna nobel, en de natuurlijke eenvoud is zijn redding.
Dit bewijst het Seizoensmenu, verkrijgbaar in 3, 4, 5 of 6 gangen, met een uitmuntende prijs-plezierverhouding: gekonfijte tijgergarnalen in olijfolie, rode biet, mosterd, cassis en bramen, paddenstoelenbouillon en foie gras van boerderij La Sauvenière, makreelfilet, butternut en citrusvruchten, riviervis in een schaaldiersaus, koolrabi en kokos, eendenborst van La Sauvenière, knolseldertarte tatin, gedroogde pruimencondiment, gegrild rundvlees op houtvuur, groene pepersaus, groentetian en aardappelen, geroosterde ui met balsamico, kazen uit Falaën en elders en framboos en lychee.
Naast deze onuitputtelijke gastvrijheid is er natuurlijk de glimlach van Sarah, meer dan alleen de gastvrouw; ze is een echte metgezel bij elke maaltijd.
Een adres waar eenvoud en authenticiteit heersen, een herhaalde favoriet.
LD