Aan het einde van de weg, het mooie herberg.

Geluk zou voor sommigen kunnen eindigen in ijdel vertoon, toevoegend aan de prachtige landschappen, maar in deze plek en zijn decor leest men eerder een bijna betoverende poëzie, herhaald bij elk bezoek. Men moet daarboven, op de heuvels van het Maaslandse Dinant, omhoog klimmen om ergens anders aan te komen; een ergens anders dat je meeneemt naar een van de mooiste dorpen van Wallonië. Men moet ook de tijd nemen om, onderweg, het prachtige kasteel-boerderij te bewonderen dat het mooie dorp Falaën herbergt. En erkennen dat we de tijd zouden moeten begroeten, ons erbij neerleggen, het gelijk geven, bedenken dat het een vriend is. Daar, langs een landelijke weg, ontdekt men een setting die men zich zou kunnen voorstellen als geboren uit het palet van een schilder, daar bevindt zich de Fermette.

Het etablissement heeft zijn eerste vorkprikken enkele decennia geleden meegemaakt, verkleed als een mooie herberg met zijn lokale stenen en zijn klimop die de gevel groen kleurt, ontving de plaats al de lekkerbekken uit de buurt en iets verder weg.

Vandaag zijn Michael en Sarah twintig jaar oud. Twintig jaar, dat is de tijd om lief te hebben, dat is de magische tijd, dat is de tijd van de Fermette. Het is de tijd van hun Fermette, sinds ze het roer hebben overgenomen. En als op veel plaatsen de tijd beten toebrengt, is hij hier zacht, streelt hij.

In de eetkamer leeft men nog steeds op het ritme van de open haard, waar nog steeds mooie côtes à l'os (een handtekening verandert men niet) worden verteld, de gast neemt ook de maat van het smakelijke programma. Michael Vancraeynest heeft gekozen voor vrijgevigheid en consistentie. In een tijd van veronachtzaming van het milieu en een manier van eten die de kleine boeren vertrapt, zet hij zijn creativiteit in voor nabijheid door samen te werken met eersteklas producenten die zijn aanpak onthullen. Onder zijn handen wordt het populaire bijna edel, en het natuurlijke is zijn reddingsboei.

Als getuige daarvan is het Seizoensmenu, verkrijgbaar in 3, 4 of 5 gangen, met een jubelende prijs-plezierverhouding: Krab salade, ijs met lange peper, citrus, gin granité en hazelnoot, Gemarineerde zalm, wortel, duindoorn en vanille-olie, Coquilles, met kruiden gerookt rundvlees, zwarte knoflooksaus, portobello, tomatencondiment, Varkenshaas omwikkeld met spek, jeneverbessenjus, pulled pork en aardappelmousse met gerookte boter en kruidenolie, Gebakken zeebaars, risotto met bouillabaissesaus, gegrilde chorizo-olie, Gegrilde Holstein entrecôte op houtvuur, béarnaisesaus, salade en gebakken aardappelen, Kazen uit Falaën en elders en tot slot deze mooie Kastanjemousse, mandarijn en koriander. Naast deze onuitputtelijke vriendelijkheid is er natuurlijk ook de glimlach van Sarah, meer dan gastvrouw, ze leeft als een ware medeplichtige van elke tafel.

Een adres waar eenvoud en authenticiteit regeren, een herhaalde favoriet.

LD