Aan het einde van de weg, de prachtige herberg.
Geluk kan voor sommigen stoppen in ijdele vertoningen, die gouden accenten aan landschappen toevoegen, maar op deze plek en met zijn decor zou men eerder een bijna betoverende poëzie lezen, die bij elk bezoek herhaald wordt. Dat komt omdat men daar naar boven moet klimmen, naar de hoogten van Dinant aan de Maas, om ergens anders aan te komen; ergens anders dat je meeneemt naar een van de mooiste dorpjes in Wallonië. Het is ook nodig om de tijd te nemen om onderweg te bewonderen, het prachtige boerenkasteel dat verscholen ligt in het mooie dorpje Falaën. En om te erkennen dat we de tijd moeten begroeten, voor hem moeten buigen, hem reden moeten geven, onszelf moeten vertellen dat hij een vriend is. Het is daar, aan de bocht van een landweg, dat men een omgeving ontdekt die men zich zou kunnen voorstellen als geboren uit het palet van een schilder waar de Fermette zich bevindt.

Het etablissement heeft zijn eerste vorkjes decennia geleden meegemaakt, verkleed als een prachtige herberg met zijn lokale stenen en klimop die de gevel groen maakt, de plek verwelkomde al fijnproevers van dichtbij en van ver.

Vandaag zijn Michael en Sarah twintig jaar oud. Twintig jaar, het is de tijd om lief te hebben, het is de magische tijd, het is de tijd van de Fermette. Het is hun tijd voor de Fermette, sinds zij het hebben overgenomen. En als, op veel plaatsen, de tijd beten veroorzaakt, is hij hier zacht, hij streelt.

In de eetzaal draait het leven nog steeds om het open vuur, waar nog steeds mooie ribben worden verteld (je verandert geen handtekening), de gastheer neemt ook de maat van het gastronomische programma. Michael Vancraeynest heeft gekozen voor vrijgevigheid en coherentie. In een tijdperk van veronachtzaamd milieu en een manier van eten die kleine boeren vertrapt, zet hij zijn creativiteit in ten dienste van nabijheid door te werken met eersteklas producenten die zijn aanpak onthullen. In zijn handen wordt het alledaagse bijna nobel en het natuurlijke is zijn redding.

Als bewijs hiervan wordt het Seizoensmenu aangeboden in 3, 4 of 5 gangen met een heerlijke prijs-plezierverhouding: Geraspte krab in zijn natuurlijke staat, rabarber- en lichte komkommerschuim, Warnant slakken, knoflookmousse en peterseliesap, geconfijte maagjes, Perfect ei, stoofschotel van groene asperges en net gekookte erwten, guanciale en grenache-reductie, mousseline, Visfilet, witte asperges en zwarte knoflookmayonaise, geroosterde bloemkoolpuree, land-zee saus, Duif in twee bereidingen, wortel in al zijn staat, Gegrilde entrecote met houtvuur, béarnaise, salade en gebakken aardappelen, Kazen uit Falaën en elders en tot slot, Falaën aardbeien, vlierbloesemwater, Timut pepermousse.

Als tegenhanger van deze onuitputtelijke vriendelijkheid is er natuurlijk de glimlach van Sarah, meer dan een gastvrouw, zij leeft als een ware medeplichtige van elke gast.

Een adres waarvan eenvoud en authenticiteit wet zijn, een herhaalde favoriet.

LD