De liefdesaffaire met Italië staat voor de deur.

Soms moet je egoïstisch durven zijn en wensen dat er niets verandert, dat de tijd stilstaat om je tevreden te stellen. Dit is het gevoel dat ik elke keer krijg als ik Frasca bezoek. 

Het adres is overgenomen door de twee Italianen in hart en nieren, Eric Lecuyer en Sébastien Samoye, en om daar elke keer te stoppen is een beetje als opnieuw leren glimlachen. De plek jongleert behendig met identiteiten; tegelijkertijd een werkplaats voor verse pasta, een restaurant, een wijnkelder en een delicatessenzaak, het combineert authenticiteit, gezelligheid en passie onder de glimlach van Karima om het tempo te bepalen.

Eric Lecuyer, bekend in Luik met zijn mythische Trattoria Maccheroni, doet geen concessies aan de smaak en de kwaliteit van de producten die hij uitkiest. De gratie van zijn keuken ligt in de nauwkeurigheid van zijn gerechten, maar zijn echte trots ligt in de lokale producten die hij veel meer doet dan inkopen. Zijn keuken is spontaan, elke dag opnieuw uitgevonden volgens de wetten van de natuur, en gemaakt in een huiselijke geest die uitgesproken smaken onthult, alsof ze in de ziel gegrift staan. 

En dan is er nog de wijn. Voordat het een beroep is, is het een passie waarover we zullen praten, een passie die Eric en Sébastien samenbracht en die de vriendschap tussen de twee mannen bezegelde. Bij Frasca staat de wijn centraal. In een mooi en lang menu laten zij hun virtuositeit en talent blijken om parels van wijn op te graven die definitief natuurlijk en buiten de gebaande paden zijn. Dit, door zeer goede auteurs zoals Andrea Occhipinti's Alea Viva 2018 (een buitengewoon aromatische en delicate rode wijn), Ortaccio Confuso (een wijn die volgens een voorouderlijke methode op fles hergist uit Procanico, Verdello en Sangiovese druiven) of Le Fole 2019 (een mooie rode uit Campania).

Sébastien Samoye en Eric Lecuyer zijn niet alleen hofleveranciers, maar vinifiëren ook hun eigen Proceno en Soriano druiven en in de Frasca-kelder staan nu Sébastien's delicate Bianco Flamingo di Lago 'Belga Sbagliato' en Eric en Karima's Vendemmia, een prachtig sap gemaakt van malvasia, rebbiano en moscato. 

Tussen het eenvoudige en het echte is de weg veel langer dan men denkt. Sommigen kibbelen, anderen proberen het. En dan zijn er degenen die zachtjes bij de hand nemen en de weg wijzen. 

LD