Leef en herleef de mooie verhalen.

Flémalle, aan de Maasoever, bijna bij de kade, een bescheiden huis met een lichte gevel van lokale stenen. Een gewiste muur, hij laat zo weinig vermoeden wat hij verbergt. Eenmaal de houten deur geopend en gepasseerd, onthult het hol zich in een harmonieuze verfijning; licht hout, natuurlijk steen, zachte stoffen en dan, aan de linkerkant, de keuken, wijd open en zo, zo open naar de eetkamer.

Gisteren, een tafel voor verwende gasten, heeft Florence haar talent geleid door haar plek te transformeren in een echt restaurant, een ontmoetingsplaats voor verlichte fijnproevers. Florence heeft een indrukwekkend parcours: Robuchon in de drie-sterren versie of in de Atelier-modus in Las Vegas, in La Cadière d'Azur en vooral - en zoveel - bij degene die ze beschouwt als haar mentor: Edgard Bovier in het Lausanne Palace. Zoveel bekroonde huizen waar ze heeft genomen en geleerd, van het meest nederige gebaar tot de belangrijkste functies. Teruggekeerd naar haar geboortegrond aan de Maas, heeft ze haar fornuis geïnstalleerd in het voormalige medische kabinet van haar grootvader, en waar grootvader de lichamen heeft verzorgd, zorgt de kleindochter nu voor de zielen van haar prachtige keuken.

Chez Flo is het alsof je een 'Maison' binnenstapt. Het is accepteren om een keuken te ontvangen die zuiverheid biedt in haar presentaties, een leesbare eenvoud maar die de contrasten onthult, die het product naar de smaak brengt en die voldoet aan een definitie van koken doordrenkt met oprechtheid.

Florence's absolute bondgenoot is Pauline. Meer dan een rechterhand voel je de vanzelfsprekendheid van de samenzwering tussen de twee jonge vrouwen in de wals van de service; de bewegingen en blikken, het komen en gaan van de een en dan de ander in de zaal om het absolute genot van de klant te bereiken.

Alle seizoenen zijn prachtig Chez Flo, de menu's worden beleefd in twee, drie en vier gangen en je doet het zoals je het voelt. En in tal van bezoeken, evenveel prachtige culinaire hoogstandjes ondersteund door fijne en diepe sappen, evenveel opwellingen waar het gerecht de aanduiding op de kaart overtreft, evenveel momenten van genade waar de geesten zwijgen in samenzweerderige blikken en de zintuigen wakker zijn. Die dag waren er bijvoorbeeld de Carpaccio van rode tonijn, bloemkool, citroen, de gebakken coquilles, crème van selderij, emulsie van hazelnootboter, het hertenfilet, bieten, mosterdzaadjes en aardappelpuree à la Robuchon, en de Crémeux van pure chocolade, cacao sorbet en gekonfijte sinaasappels.

Chez Flo is er ook de sublieme gewoonte van het "dagelijkse gerecht"; om uit het menu te stappen en het avontuur naar een andere lekkernij te duwen; hier een mooie entrecote met pepersaus, daar een steak tartaar met frietjes, indien gewenst vergezeld van een mooie Dame Blanche, een citroen-vodka sorbet of prachtige crêpes Suzette geflambeerd en bereid in de zaal door Pauline.

Er zijn verhalen om te beleven en te herleven, en het is zo goed.

LD