Winnaar 'Beste Mossel-hobbykok van België 2013' bekend

26 septembre 2013

Eddy Lamy uit Dinant mag zich één jaar lang de ‘beste Mossel-hobbykok van België’ noemen. Hij haalde het van 8 andere finalisten in de tweede editie van deze nationale kookwedstrijd. De jury met VTM-beste hobbykok Johan Engelen was unaniem positief over zijn bereiding “Mosselen van de Lage Landen”.

Mosselen, dat associëren we vooral met snel en makkelijk. “Maar met mosselen kan je zo veel meer doen dan we denken”, zegt Johan Engelen. “Een stevige pot mosselen met friet of brood blijft een heerlijke en inderdaad simpele klassieker, maar in deze wedstrijd en tijdens de nationale mosselweek appelleren we vooral aan de creativiteit van onze ‘foodies’”.

Eddy had dit het best begrepen en kwam op de proppen met ‘Mosselen van de Lage Landen’. Johan Engelen namens de jury: “De creatie is zowel naar smaak, compositie als presentatie de meest verrassende. De combinatie van de Belgische dragon en witloof, Zeeuwse mosselen en witte wijn kwamen volledig tot zijn recht in deze bereiding.” Eddy Lamy mag zich nu voor één jaar de beste Mossel-hobbykok van België noemen en wint naast heel wat keukentoebehoren een gastronomisch arrangement bij Inter Scaldes. Ben Croonenborghs uit Hasselt werd verdienstelijk tweede met het recept van het jaar: “Thaise Mosselen”. De derde plaats werd gedeeld door Kevin Desmet uit Wezembeek met zijn “Clafoutis van Mosselen, zalm en courgette”. De andere derde plaats ging naar Florence Atlas uit Brussel met haar recept “Mosselen met groene Curry”.

De wedstrijd ‘Beste Mossel-hobbykok’ is een initiatief van het Mosselkantoor in Yerseke, de officiële instantie voor de Zeeuwse mosselsector. En hoewel mosselen razend populair blijven bij de Belgen – liefst 2/3de van de Zeeuwse mosseloogst is bestemd voor de Belgische markt – willen zij toch ook oproepen te experimenteren. Tijdens de nationale mosselweek proberen we de consument te inspireren om creatieve gerechten klaar te maken. Dit om aan te tonen dat mosselen een creatief product zijn passend in gevarieerde bereidingen.

Na een voorselectie bleven er nog 9 finalisten over die het in de Miele Kookstudio in Mollem tegen mekaar opnamen om de meest creatieve, originele bereiding met mosselen als hoofdingrediënt te bedenken en bereiden.

De top 3 van de deelnemende finalisten:
1) Eddy Lamy uit Dinant – Mosselen van de Lage Landen
2) Ben Croonenborghs uit Hasselt – Thaise mosselen
3) Kevin Desmet uit Wezembeek – Clafoutis met mosselen, zalm en courgette
3) Florence Atlas uit Brussel – Mosselen met groene curry