De mooie ster van Manon. Het verhaal van de Tafel van Manon begon in het centrum van Durbuy, en op een steenworp afstand van de kleinste stad ter wereld, op de hoogten van Grandhan, wordt nu het werk van Manon Schenck en David Delmas geschreven. Geboren in de Elzas, in de Munster-vallei, voel je dat de chef-kok doordrenkt is met haar geboortegrond. Nadat ze de regionale titel van Beste Leerling van Frankrijk had behaald, ontdekte Manon als fijnproever Bretagne en haar mariene schatten. Het is een understatement om te zeggen dat haar keuken reist tussen de regio's die ze heeft doorkruist en degene waar ze nu woont. Het land waarop Manon Schenck haar talent uitoefent, heeft geen kusten, stranden of riffen. En toch weet deze jongedame beter dan velen de roep van de zee op te vangen en deze zowel te verbinden met haar Elzassische wortels als met haar aangenomen land, het prachtige Famenne - Ardenne. Nu ver verwijderd van het oneindige veld van mogelijkheden dat haar geboorteland en de Bretonse kusten vertegenwoordigen, heeft ze zich overgegeven aan een ander vrij en rondreizend element door zich te vestigen op de top van een door de lucht gewiegd heuvel. De wind hier wil zeker een inventieve bries zijn, maar onthult vooral een heldere, leesbare en vol smaken keuken. Deze dappere eenvoud is precies het handelsmerk van deze jonge vrouw. Als perfecte dienstcompagnon en wijnmeester, is David Delmas, een kind van de regio, de attente, precieze ceremoniemeester, en met bedreven hand bevrijdt hij de creaties van Manon. Het bord? Een echte overvloed aan producten, evenveel beheersing van texturen als kleuren en smaken. Dit wordt onweerlegbaar bewezen door haar mooie "zee en land" harmonieën, geëerd door perfecte bereidingen, begeleidingen die elkaar echoën en presentaties die - bijna knipogend - haar Franse wortels benadrukken. Hier hebben we een eersteklas lady chef, en nu geëerd met een mooie ster.

LD