De Piccolo Mondo behoort tot de familie van de stilstaande klokken, van die plaatsen waar de tijd geen stempel drukt op zijn patina. Het is een instelling als geen ander in Brussel, een mythische plek.

En je moet er heen gaan om het unieke van deze plek te voelen. Sinds 40 jaar heeft de Piccolo Mondo zijn onweerstaanbare decoratie behouden met deze opeenvolging van kamers, hier in de geest van een verzorgde Italiaanse trattoria of daar met die gezellige Venetiaanse pracht. Er is in de loop der tijd niets veranderd, het lijkt zelfs de mythe te zijn geworden.

De pizzaoven staat er nog, pal aan de straat, net als de foto´s van beroemdheden die hier zijn langsgekomen. De plaats leeft. En het leeft dankzij de familie Spagnuolo: Meneer Leo is nog steeds zeer aanwezig en zijn twee zonen Olivier en Valerio regeren nu met meesterschap over een service zoals we er graag meer van zouden zien. Een "ouderwetse" service, van hoog niveau, gemaakt van elegantie, alert, precies en getooid met een welwillendheid waar sommigen door geïnspireerd zouden kunnen raken.

Het menu? Het is niet te classificeren, vol van de dingen waardoor we van dit adres houden en altijd zullen houden. Een menu dat de eeuwen heeft gezien, en in een klassieke keuken, transalpien of gemengd zoals hier, is dat een teken. Het is natuurlijk een klassiek menu, het heeft altijd tussen hier en daar gereisd en dat is wat het zo charmant maakt: Toast met ansjovis, Cervelle de veau Milanaise, Escargots de Bourgogne, Gepocheerde eieren Florentine, Spaghetti en papillotte met zeevruchten, Turbotin à la Vénitienne, Zeeduivel met prei, Entrecôte à la Moelle, Tournedos Escoffier, Poussin à l´estragon of de beroemde Osso Buco Al Piccolo Mondo.

Zal niets ooit nog hetzelfde zijn? Ja, dat zal het. En daarom hebben we een oneindige genegenheid voor deze plek. Waar hele families en generaties elkaar ontmoeten, leven en liefhebben.