39 jonge chefs zetten Vlaamse gastronomie op de wereldkaart

25 septembre 2012

Van KnackWeekend.be.

Het is opvallend hoeveel talentvolle chefs er op de kleine Vlaamse oppervlakte actief zijn. Veel van hen jonger dan 35 jaar. Dat is uniek. Voor de tweede keer op rij heeft Vlaanderen Lekker Land, een structureel samenwerkingsverband tussen de vijf provinciale toeristische organisaties, en Horeca Vlaanderen alle jonge chefs uit Vlaanderen en Brussel gescreend op creativiteit en kwaliteit. In totaal werden 39 chefs geselecteerd. Zij zullen de Vlaamse gastronomie zowel in binnen- als buitenland vertegenwoordigen. De organisatie wil zo Vlaanderen een jong culinair imago aanmeten.

Jonge chefs koken voor jongeren

De geselecteerde chefs moeten de Vlaamse gastronomie een culinair en dynamisch gezicht geven in binnen – en buitenland. In Vlaanderen gebeurt dit onder de noemer ‘Jong Keukengeweld’.

Tijdens die campagne zullen ze koken voor hun generatiegenoten. Jongeren van 18 tot 30 jaar kunnen dan voor 45 euro genieten van een gastronomisch driegangenmenu. Vorig jaar genoten meer dan 7.000 jongeren van Jong Keukengeweld. In het buitenland krijgt de imagocampagne de titel ‘Flanders for Foodies’ mee.

Gastronomie & toerisme

Vlaanderen Lekker Land en Toerisme Vlaanderen willen de regio promoten als topbestemming. Dat gebeurt in twee richtingen. De buitenlandse pers krijgt de kans om kennis te maken met de chefs en jonge chefs worden naar het buitenland gestuurd om voorsmaakjes te geven van de gastronomie.

‘Onze jonge chefs zijn Vlaanderens grootste troef’, verklaarde Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois in een mededeling. De minister zelf kon door de begrotingsbesprekingen niet aanwezig zijn, maar stuurde een kabinetsmedewerker.

‘Een groot deel van onze toeristen komt om te genieten van lekker eten. Het is dan ook de ambitie van Vlaanderen om te blijven werken aan ons imago. We hebben een enorm potentieel’, luidde het.

Gert De Mangeleer is peter

De jonge topchef Gert De Mangeleer en gastheer Joachim Boudens van driesterrenrestaurant Hertog Jan nemen het peterschap op zich van de campagne Jong Keukengeweld. In een korte reactie zeiden ze vereerd te zijn met de steun van Vlaams minister Bourgeois en de Vlaamse overheid voor de jonge generatie horeca-ondernemers.

‘Het culinaire toerisme blijft groeien en onze jonge keukenleeuwen zijn daarvoor een schitterend uithangbord van vernieuwing, creativiteit én respect voor culinaire grondstoffen van eigen bodem. Met Jong Keukengeweld kunnen we dat samen ook effectief bewijzen’, zegt De Mangeleer. (DB)

De deelnemende restaurants, lees hier