De expo El Bulli in Barcelona

19 février 2012

De expo El Bulli in Barcelona

Tot 3 februari 2013 wordt in het Palau Robert van Barcelona een expo-hommage georganiseerd ter ere van Ferran Adrià, voortrekker van de moleculaire keuken.
De slimme Ferran Adrià brengt zijn eigen restaurant hulde, minder dan een jaar na de sluiting ervan in de zomer van 2011. In het historische Palau Robert, een Barcelonees gebouw uit het begin van de 20ste eeuw, werden panelen opgesteld, beelden van gedrongen honden, video’s –in een van de zalen zouden we een blik kunnen werpen op enkele van de 1 846 gerechten die in het restaurant werden bereid, waaronder een fondue ter ere van Auguste Escoffier tijdens de laatste maaltijd. Escoffier was een befaamde kok en auteur van de 19de en 20ste eeuw. De tentoonstelling is tot 3 februari 2013 te bezichtigen. Het volledige Adrià i el Bulli: Riscllibertati creativitat verhuist daarna naar Londen en New York.
Deze tentoonstelling is de eerste steen van de befaamde stichting elBulli, die pas in 2014 van start gaat : de chef, voortrekker van de moleculaire keuken, liet de Spaanse krant El País weten dat hij van de stichting “een soort Wikipedia ‘van de haute cuisine’ hoopt te maken, waarvan de inhoud vrij kan worden geraadpleegd (…) We kunnen niet om de vijf minuten een gastronomische revolutie ontketenen, we moeten dus achterom kijken en dit proberen te bewaren (…) ».
Hierbij de video van de expo.