België is tweede grootste verbruiker van champagne ter wereld

8 octobre 2011

Gemiddeld een fles per jaar en per inwoner: de Belgen zijn gemiddeld de op een na grootste verbruikers van champagne ter wereld, net na de Fransen. De Belgische champagnemarkt groeit.
De Belgische champagnemarkt is in 2010 in vergelijking met het jaar ervoor met 7,8 % gegroeid. Dat liet Grégoire Van den Ostende, directeur van het Champagne-Bureau, donderdag weten. België blijft de vierde grootste importeur, na Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland. « Na een moeilijk 2009, is 2010 goed geëindigd », zegt een tevreden Van den Ostende.
Van de 319,6 miljoen flessen, geproduceerd in de Champagnestreek, werden er 8.806.008 naar België verstuurd. Belgische huishoudens kochten daarnaast nog eens 2 tot 5 miljoen flessen rechtstreeks in Frankrijk.
Behalve vierde grootste importeerder, is België ook de vijfde grootste verbruiker van champagne op wereldniveau. Gemiddeld is de Belgische bevolking met een fles champagne per jaar per persoon overigens de tweede grootste verbruiker ter wereld, aldus Grégoire Van den Ostende. Daarmee komt ons land net na Frankrijk waar het gemiddelde verbruik drie flessen per persoon bedraagt.
De Belg drinkt vooral brut champagne (91,7 %). Rosé vertegenwoordigt maar 3% en de demi-secs zijn goed voor 3,2 %.
De champagne die België importeert komt voor 81 % van champagnehuizen, 10,5 % wordt geleverd door coöperatieven en 8,5 % door wijnhandelaars.