Een tafel als een hymne, een ode aan hun vaderland.

Ze ontmoetten elkaar hier, aan de tafel. En hun passie voor eten bracht hen samen. Ze besloten hun eigen restaurant te openen. Jean-Michel Zecca en Renato Carati hebben niet alleen een passie, maar ook gemeenschappelijke wortels, in Italië, in de streek Salento, in Apulië. Gebroeders van de grond, handlangers in smaak, hun project werd tien jaar geleden geboren, tien jaar om te groeien, te rijpen, tot het enkele maanden geleden in Waterloo het daglicht zag.

Het is een trendy zaak, als een mooie ouderwetse trattoria, en de ligging is schitterend: over de hele lengte concurreert het dikke metselwerk aan de ene kant met de open keuken aan de andere, alvorens te verdwijnen en plaats te maken voor de voorraadkamer en drie treden verder naar de mooie tuin.

Op het bord, is het Italië. Ik had een hoofdletter aan Italië kunnen toevoegen. Er zijn maar weinig plaatsen die zo'n directe band met het transalpiene terroir, alle transalpiene terroirs, bieden. Renato Carati is een aparte persoonlijkheid, sommigen zouden zeggen uitbundig, ik zou meer zeggen dat hij een enorme vrijgevigheid biedt, een bijna vaderlijke welwillendheid, een ontwapenende oprechtheid en een fusionele liefde voor zijn land, zijn grond en de produkten die het biedt.

Elk gerecht hier brengt het 'nazionale' terroir terug, Renato sluit met niets compromissen en daar is bij Felicità geen twijfel over mogelijk: Antipasti, Vitel toned, Cannelloni in een familie recept versie (met zwezerik, rundvlees, gevogelte, artisjok, lichte room met parmigiano, au gratin), de sublieme Pappardelle met konijn ragù, de echte Spaghetti alla carbonara (Ei, Romeinse pecorino, guanciale van Cacciali) of de niet te missen Osso Buco "à la traditionnelle" à la Milanaise met risotto en gremolata en de buitengewone in boter gegaarde kalfskotelet Milanaese, een schijnbaar eenvoudig gerecht dat me op mijn rug deed liggen.

Ik vind het moeilijk om in te pakken en Renato te verlaten elke keer als ik er ben, maar soms moet je verstandig zijn. En loop weg. Blij en gelukkig. En kom terug, keer op keer.