De Ossau-Iraty, beste kaas ter wereld

28 novembre 2011

De prijs voor de Beste kaas ter wereld in de World Cheese Awards gaat voor de tweede keer naar een kaas van rauwe schapenmelk van een kleine boerderij in het Zuidwesten van Frankrijk. Dit is de belangrijkste wedstrijd voor kaasmakers die jaarlijks plaatsheeft in Birmingham, in Engeland.
Deze tien jaar oude Ossau-Iraty wordt gemaakt door la Fromagerie Agour, een familiebedrijfje uit het Zuidwesten van Frankrijk. Het stond deze week dus op het hoogste schavot van de World Cheese Awards, en daarmee steekt het de laureaat van vorig jaar, een Britse Cornish Blue, de loef af.
Het is de tweede wereldtitel van de Ossau-Iraty, die al in 2006 in de prijzen viel. Deze kaas uit het Zuidwesten maakt deel uit van de drie Franse schapenkazen die het label AOC krijgen, samen met de roquefort en de brocciu uit Corsica. Hij verkreeg ook het Europese label AOP in 1996.
Zijn naam weerspiegelt zijn origines, tussen de Béarnaisvallei van Ossau en die van Iraty in het Noorden van Frans Baskenland.
De Ossau-Iraty wordt op artisanale wijze gemaakt op basis van niet-gepasteuriseerde melk van lokale schapenrassen (Basco-Béarnaise, Manech zwartkop en Manech roodkop).
De tweede plaats in de World Cheese Awards ging naar de Cornish Blue Philip Stansfield, een blauwe kaas van de Cornouailles die vorig jaar won, en op de derde plek hijste zich een Amerikaanse kaas met beperkte uitgave : de Cognac Bella Vitano van producent Sartori Cheese, een twaalf maanden gerijpte oude kaas, die meerdere dagen (tot tien) in een bad van cognac wordt gedrenkt.