De weg is nu uitgestippeld aan de andere kant van de weg, slechts drie stappen verder, een beetje dichter bij huis. Het is al een goed jaar geleden dat Julien Malaisse het zoemende succes van zijn tafel in het centrum van Vedrin verliet om de weg over te steken en zijn toevlucht te zoeken in dit prachtige stenen gebouw. Verhuizen, verhuizen, ergens anders gaan kijken of het er is. Maar we hebben het hier over veel meer dan alleen je koffers en messen laten vallen in een nieuwe omgeving. Julien Malaisse is teruggegaan naar de tekentafel, heeft alles opnieuw uitgedacht, alsof hij een nieuwe levensadem wilde vinden, een nieuwe impuls, om een ander pad te verkennen. Deze bestaat ook uit sereniteit en rust. Een prachtige eetkamer met sobere, heldere kleuren, die de brede open keuken bijna omarmt. Er is ook een heerlijk terras om iets te drinken voor of na het eten, en een zitkamer die uitnodigt om je maaltijd in stijl te beginnen of te eindigen. Er zijn ook twee mooie slaapkamers. En binnenkort een kelder voor privé wijnuitwisselingen.

Vandaag heeft de keuken van Julien Malaisse een paar honderd meter afgelegd, maar alleen om verder te gaan en dichterbij te komen. Met zijn nieuwe thuis wil de jonge chef-kok uit Namen zijn benadering van ambitieuzere gerechten naar een hoger niveau tillen. Zoals de vrije man die hij is, versterkt hij ook zijn zwervende geest, nieuwsgierig en oprecht, en laat hij zichzelf en zijn verlangen om zo dicht mogelijk bij zijn lokale producenten te komen gelden.

Het menu van vandaag bestond uit geperste kreeft, watermeloen, citroenmelisse en boontjes; koolvis, gerookte paling, aubergine, puntjes Béarnaisesaus en een jus van mirin; rode mul in een korstje, piperade, aioli en een jus van bouillabaisse; en rundvlees op twee manieren: gegrilde onglet met sjalotten vergezeld van een fijne taart en chuck in cannelloni en parmezanschuim. Om deze prachtige ervaring af te ronden, het Zwarte Woud, magnum guanaja-chocolade en kersen.

Terwijl de uitmuntendheid en expertise van Michel De Muynck het hebben overgenomen in de eetzaal, gaan de vriendelijke bediening en spontane, precieze aandacht voor details gewoon door. In deze chique ruimte is er geen poespas, geen onnodig kabaal. Het verhaal wordt beleefd in en naar een nieuwe elders, en Julien Malaisse heeft een al goed gedefinieerde verhaallijn herschreven met een modern tintje.

LD