Een beetje meer dan twee jaar geleden verliet Julien Malaisse het rustige succes van zijn tafel in het centrum van Vedrin om de straat over te steken en toevlucht te zoeken in dit prachtige stenen gebouw. Verhuizen, bewegen, elders kijken of het beter is. Maar hier gaat het veel verder dan alleen maar je koffers en messen in nieuwe muren te plaatsen. Julien Malaisse heeft alles heroverwogen, alles opnieuw bedacht, alsof hij een nieuwe adem, een nieuwe impuls wilde vinden, een andere weg wilde verkennen. Deze weg is er een van sereniteit, van rust ook. Die van een prachtige eetzaal met een sobere en lichte kleur, bijna omarmend de ruime open keuken. Ook die van een mooi terras voor het aperitief of na de maaltijd, of een salon die uitnodigt om elegant te beginnen met de maaltijd of hem af te sluiten. Met twee mooie slaapkamers ook. En binnenkort met een wijnkelder voor privé wijnuitwisselingen.

Vandaag, als Julien Malaisse's keuken al een paar honderd meter heeft gereisd, is het om verder te gaan en ook dichterbij te komen. Door een nieuw huis te betrekken, probeert de jonge chef uit Namen zijn aanpak te versterken met meer ambitieuze bereidingen. Als de vrije ziel die hij is, versterkt hij ook zijn zwervende, nieuwsgierige en oprechte geest, hij bevestigt zijn wil om zich nog dichter bij zijn lokale producenten te vestigen.

Vandaag de dag wordt de mooie reis beleefd met een roggevleugel van de grill, puttanesca, conference-peer, Sardijnse gnocchi, een gevulde kreeftstaart, paling, jalapenos, cassoulet, een ei van Ferme Lavoix, bordelaisesaus, spinazie textuur, geroosterd brood, gegrilde kalfsvlees, zwarte knoflook, citroentijm, oesterzwammen, 18 maanden oude Comté; niet te vergeten het signatuurgerecht van de chef: confit van rundvlees, langoustinekaramel, ketchup, raap. En om dit mooie moment af te sluiten, grapefruit, yoghurt, sorbet, Espelette-peper, Chartreuse-Chocolade.

De zaal, nu geleid door de uitmuntendheid en expertise van Michel De Muynck, blijft zorgen voor een vriendelijke service en een spontane en nauwkeurige aandacht. In deze ruimte van zeer hoge klasse wordt het verhaal beleefd in en naar een nieuwe bestemming, Julien Malaisse herschrijft met een moderne touch een al goed gemarkeerd patroon. Nu beloond met een ster en de titel 'Jonge Chef van het Jaar' door de rode gids.

LD