De meer afgelegen en discrete buurten bevatten soms juweeltjes, en je moet het drukke kruispunt van minder voor de hand liggende winkels en de onwelkome snelwegen verlaten om deze klompjes te vinden. De Tribeca in Gerpinnes behoort tot deze klasse. En niet zomaar.

Onder het mom van een chique brasserie, woorden die hier hun volle betekenis krijgen, omhult dit weldadige adres de gast, verzorgt hem en verwent hem. De aanpak van Christiane Tienpont-Fauville doet denken aan die familiediners waar een beschermende figuur zachtjes voor je welzijn zorgt.

De keuken van Lucas Vanderschueren, een jonge chef met een goed ontwikkelde hand, doet denken aan deze maximale welwillendheid. Hij geeft zijn gerechten een beeldende dimensie met deze gezelligheid en gulheid die dagelijks wordt herhaald. Doorspekt met kleurtoetsen zijn zijn gerechten als schilderijen. Getuige deze Carpaccio van Bresaola, ricotta, gerookte amandelen en gemarineerde courgette, deze Salade folle van kreeft, groene bonen, foie gras, veldsla, rabarber en citrusvinaigrette, deze Witte Asperges uit Mechelen, perfect ei, garnalen, champagne mousseline, zoveel voorgerechten en mooie redenen om hier eens langs te gaan. De huisgerechten zijn echte klassiekers, zoals de huisgemaakte gebraden kreeft, zeebaars met grof zout, navarel lam of zwezerik in Tribeca-stijl.

De referentie voor deze plek is de maître d'hôtel Dimitri De Bodt. Hij is een mythische figuur in de gastronomische scène van Charleroi en behoort tot de legendes van de roomservice, het soort dat het kleinste gebaar met klasse verzorgt en het geheel met een vaardige nonchalance (her)verzekert. Bij Tribeca is deze show permanent, door het niet te missen "Dimitri's American", bereid in de eetzaal door de meester zelf.

Het decor baadt in de charme van een bepaald tijdperk en het huis is een ware oase van luxe. Christiane Tienpont-Fauville heeft in haar restaurant, genoemd naar de beroemde wijk van New York als echo van een kind in hart en nieren en als teken van haar voortdurende streling, een ander en zijdezacht universum gecreëerd. Een gastronomisch theater dat wordt onderbroken door het prachtige tuinterras, dat uitkomt op een betoverend uitzicht op het groen en het bos.

LD