Als we de Ardennen verlaten om de weg naar Nassogne te nemen, neemt het leven een zachte wending. Het landschap, dat in een oogwenk met andere kleuren wordt omkleed, doet onze kaken ontspannen, onze ademhaling vertragen, de golven veranderen, overspoeld als we zijn door een zachte en sublieme landelijkheid. En hier komen, hier terugkomen, hier passeren en hier weer passeren zonder dat dit gevoel afneemt; meer dan een omgeving, zijn we hier in een landschap.

In Nassogne, in Le Beau Séjour, gaat de tijd ook voorbij en doet zijn werk, en het mooie huis van Nicolas en Emmanuelle Alberty blijft trouw aan zijn oorspronkelijke ontwerp. Terwijl anderen proberen, flamberen, erin geloven en erin verdrinken, en terugvallen als een arme soufflé; zo weinig in staat als zij zijn om de grondslagen te handhaven, om het ritme van de seizoenen aan te houden, machteloos als zij zijn tegenover het leven van de restaurants. Tijd is zeker niet alles, maar het is vaak een wijze en niet te stuiten arbiter.

Nicolas en Emmanuelle Alberty zijn meer dan gewone hoteliers, zij behoren tot degenen die dit beroep zijn adelbrieven geven.

Hun huis is gemaakt van overvloed, ook van verrukkingen. Het comfort van een twintigtal kamers weigert overdreven te worden, met een zachte en aangename verlichting, een eetkamer met een rustgevend licht, een gezellige salon die vibreert met het geluid van het haardvuur, een tijdloze tuin, de plaats leeft in vrede.

In de keuken daarentegen klinkt het geluid van samen delen, geboren uit de medeplichtigheid tussen Nicolas Alberty en zijn chefs, Thomas Herman en François Vincent. Het is door hun medeplichtigheid te voeden en door op deze mooie chemie te vertrouwen dat zij ons een keuken geven die niets dan mooie rekeningen te geven heeft. Net als het meesterschap van het hotel, onthult ook het bord een know-how door een absolute regel van mooie producten en smaak, het neemt iedereen mee. Zoals met dit gepekelde speenvarken, polenta met olijven, Saint-Monon biersaus met honing, gewoon prachtig, gewoon en prachtig.

Vandaag de kreeftenraviole, gekonfijte tomaat en kruidenschuim, de op de huid geroosterde kwartel Supreme, frisse salade, cromesquis van foie gras, sinaasappel- en honing-gembersaus, de in boter geroosterde kreeft, verse tuinkruiden, of de Filet van zeebaars, artisjok raviole, seizoensgroenten en boterbouillon of de Puur varkenshaasje, tuintomaten, spinazie en hartige jus.

Meer dan een garantie voor een heerlijk moment, voedt de Beau Séjour een gevoel van welzijn.

LD